Säkerhetskopiering Crona Software Säkerhetskopiering Crona Software

Automatisera din säkerhetskopiering

Då Crona Lön 60cs och 80cs bygger på klient/ server-teknik finns det några saker att tänka på i samband med säkerhetskopiering av företagsdatabaser och systemdatabaser.

Var försiktig med att låta tredjepartsprogram ta backup direkt på databaserna! Tredjepartsprogrammet vet aldrig om Crona Lön just då är igång och arbetar mot databaserna, vilket innebär att backupen då riskerar att inte bli komplett.

Läs mer
Installation, Koppling, Crona Portal Crona Software Installation, Koppling, Crona Portal Crona Software

Installera om löneprogram med portalkoppling

Ibland behöver du installera om ditt löneprogram. Det kan bero på att du fått ny dator eller server eller att du helt enkelt vill flytta installationen från en dator till en annan. Det kan också tänkas att du har köpt en klient/serverversion av löneprogrammet. Har du företag med koppling till Crona Portal är det några få extra saker du behöver tänka på.

Läs mer
Lönekartläggning, Guide Crona Software Lönekartläggning, Guide Crona Software

Kom igång med avancerad lönekartläggning

Från januari 2017 är alla arbetsgivare skyldiga att kartlägga och analysera löneskillnader varje år, med avseende på kön. Arbetsgivare med minst 10 anställda måste dessutom dokumentera kartläggningen årligen. I Crona Lön 50+ finns en enkel utskrift av lönekartläggning där du kan analysera löner för lika arbete. Se supportdokument LON0130.

Läs mer
Kontering, Personal, Bokföring Crona Software Kontering, Personal, Bokföring Crona Software

Kontera arbetstidsförkortning i bokföringen

I många kollektivavtal förekommer arbetstidsförkortning (ATF), där de anställda tjänar in ett antal timmar som sedan kan utnyttjas till betald ledighet, avsättning till pension eller betalas ut som kontant ersättning. Se även supportdokument LON0011 som beskriver hur du ställer in fri ackumulator för detta. Standardlöneartstabellen har lönearter för upp– och nedräkning av timmarna.

Läs mer
Sjukpenning, Personal Crona Software Sjukpenning, Personal Crona Software

Sjukpenninggrundande inkomst

Vi räknar ut hur mycket du får i sjukpenning utifrån den sammanlagda lönen du tar ut under ett år. Det kallas för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Du måste ha sammanlagda inkomster på minst 10 700 kronor per år för att alls få en sjukpenninggrundande inkomst. Tjänar du mindre än så får du ingen sjukpenning.

Läs mer
Rättning, Guide Crona Software Rättning, Guide Crona Software

Justera automatisk OB-beräkning

I Crona Lön 50 och större finns möjlighet att importera ett antal olika grundläggande OB-regler. Mer om detta kan du läsa i supportdokumentet LON0120 ”Kom igång med automatisk OB-beräkning” i Crona Lön. Vi har försökt att tillgodose de flesta förekommande avvikelser av tider som kan vara grundande för OB ersättning, men vissa år inträffar händelser som gör att man kan behöva komplettera sina regler.

Läs mer
Crona Software Crona Software

Anställd efter 65 år

Det blir allt vanligare att anställda vill fortsätta arbeta efter 65 år. Det kan vara ett bra sätt att ta vara på nyttig erfarenhet i företaget. Dessutom blir det lägre avgifter för dig som arbetsgivare. För en anställd som fyllt 65 år fortsätter du att betala in arbetsgivaravgifter året ut, men från och med januari året därefter blir de lägre.

Läs mer
Lönekartläggning, Guide Crona Software Lönekartläggning, Guide Crona Software

Enkel lönekartläggning

Från 1 januari 2017 är alla arbetsgivare skyldiga att kartlägga och analysera löneskillnader varje år, med avseende på kön. Arbetsgivare med minst 10 anställda måste dessutom dokumentera sin kartläggning varje år. Dokumentationen kring lönekartläggningen ska bifogas den jämställdhetsplan som varje arbetsgivare är skyldig att upprätta. Arbetet med lönekartläggning, analys och upprättande av en särskild handlingsplan ingår i arbetsgivarens skyldigheter att vidta aktiva åtgärder för att främja jämställdhet.

Läs mer
Kollektivavtal, Lönearter, Guide Crona Software Kollektivavtal, Lönearter, Guide Crona Software

Löneartstabell Glasmästeri

Crona Lön levereras med en standardtabell som passar de flesta företag. Crona Lön AB tillhandahåller också flera tabeller som är anpassade för speciella typer av verksamheter eller kollektivavtal.

Löneartstabellen för glasmästare är anpassad för kollektivavtalet mellan Glasbranschföreningen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Har ni eller följer ni detta kollektivavtal, kan du använda tabellen och anpassa efter företagsbehov.

Läs mer
Kontering, Guide Crona Software Kontering, Guide Crona Software

Kontera i Crona Lön

Vid kontering av en löneart i löneregistreringen kan konteringen ske med olika grad av automatik. Detta supportdokument visar i vilken ordning programmet väljer det konto som kommer att användas.

Löneart

När man registrerar en löneart undersöker Crona Lön först om det finns ett kontonummer angivet på själva lönearten i löneartsregistret. Finns det ett kontonummer där, används alltid detta!

Läs mer
Utskrifter, Guide, Hjälp! Crona Software Utskrifter, Guide, Hjälp! Crona Software

Återutskrifter

Alla dina gjorda utskrifter sparas så att du kan skriva ut dem på nytt om det behövs efter t.ex. ett pappershaveri i skrivaren.

Hur länge eller hur många som sparas kan du själv ställa in i programmet. Beroende på hur du har ställt in dessa värden som styr hanteringen kring utskrifter sparas samtliga utskrifter som egna dokument under en viss tid.

Läs mer
Export, Utskrifter Crona Software Export, Utskrifter Crona Software

Skapa utskrift i PDF-format

PDF (Portable Document Format) är ett filformat som används för att presentera och utbyta dokument på ett tillförlitligt sätt oavsett vilken programvara, maskinvara och operativsystem som använts för att skapa filen. PDF-formatet skapades av företaget Adobe och är nu en öppen standard som regleras av ISO (International Organization for Standardization).

Läs mer
Schema Crona Software Schema Crona Software

Kom igång med automatisk OB-beräkning i Crona Lön

När anställda har schemalagd arbetstid förlagd till obekväma tider kan ett så kallat OB-tillägg eller lönetillägg för Förskjuten arbetstid utgå. Regler och beräkningar styrs av kollektivavtal. Om den anställde blir sjuk, utgår istället sjuk-OB för sjukdag 2-14, för de timmar som skulle gett OB-tillägg.

Läs mer