Kunskap & Artiklar
Uppfyller ni EU:s krav på tidsregistrering?
2019 utfärdade EU-domstolen en dom i mål C-55/18 (den s.k. CCOO-domen), där domstolen fastslog att medlemsstaterna i EU måste kräva att arbetsgivare inför system för att registrera arbetstagares dagliga arbetstid. Syftet är att säkerställa att arbetstidsdirektivets krav på dygns- och veckovila samt begränsningar av övertid respekteras, något som är viktigt för arbetstagarnas säkerhet och hälsa.
Checklista: Informationssäkerhet
Ett viktigt steg för alla företag är att säkra att obehöriga inte får tillgång till känslig information. En stor del handlar givetvis om IT-säkerhet – men fler aspekter är avgörande för att känsliga data inte ska hamna i fel händer.
I det här blogginlägget ger vi dig ett antal handfasta råd och tips på hur du kan förbättra informationssäkerheten på ditt företag.
Så blir ledningsgruppen ännu bättre
Att leda ett företag handlar inte bara om att ta snabba beslut, utan om att bygga en stabil och strategisk grund för framtiden. I centrum för detta arbete står ledningsgruppen – en nyckelspelare i varje företag, som stakar ut kursen för resten av organisationen.
I det här blogginlägget ger vi tips på hur ledningsgruppen kan bli ännu bättre och hur arbetet kan organiseras. Vi ger konkreta förslag på åtgärder att vidta och vilka områden som bör prioriteras.
Så förbättrar du IT-säkerheten på jobbet
En gedigen IT-säkerhet är ett måste för alla som gör affärer och är uppkopplade mot internet. För små och medelstora företag kan det vara extra angeläget att se över säkerheten – riskerna med att låta bli kan vara både dyra och förödande.
Så säkrar du brandskyddet på företaget
Ett systematiskt brandskyddsarbete måste bedrivas för alla byggnader och anläggningar i Sverige. Som företagare med kontor har man ett långtgående ansvar för att brandskyddsarbetet genomförs.
Är du osäker på hur du ska gå till väga? Vi guidar dig längs processen – och tipsar om mallarna som hjälper dig att göra rätt.
Crona Lön - Först med ByggLösen 2.2
Som första lönesystem i Sverige är Crona Lön certifierade för statistik för lönegranskning och statistiksammanställning version 2.2 för byggföretag till Byggnads!
Självskanning med Swish och Cronas Kassasystem
Crona Software tar ännu ett kliv mot framtidens betallösningar genom att vara tidigt ute med helt integrerat stöd för den nylanserade självskanningstjänsten från Swish. Cronas kunder har nu, via kassasystemet Crona POS, möjlighet att förbättra köpupplevelsen i sina butiker med minskad kötid och smidigare självbetjäning - i ett app som dessutom nästan alla redan använder.
Lönekalkylator - Räkna ut din lön
Letar du efter ett enkelt sätt att ta reda på hur mycket lön du får ut efter skatt? Med vår lönekalkylator kan du snabbt och enkelt räkna ut din nettolön baserat på din bruttolön, bostadskommun och andra relevanta faktorer. Du kan även vända på det och räkna ut din bruttolön, om du vill veta hur mycket du behöver tjäna för att nå en viss nettolön.
Småbutiker – betala bara för det du använder
Att inte betala för mer än man behöver är A och O för stora marginaler. Det är extra relevant för småbutiker där marginalerna ofta kan vara tajta och kravet på att vara klok med sina utgifter är viktigare än någonsin.
Här kommer fyra steg som du kan följa för att få bättre koll på ekonomin och större marginaler.
Löneutmätning – så fungerar det
I det här blogginlägget går vi igenom vad löneutmätning innebär och vilka skyldigheter du som arbetsgivare har.
Löneutmätning föregås alltid av ett beslut från Kronofogden på hur mycket som ska betalas in från lönen varje månad.
Som arbetsgivare är det viktigt att du följer dessa riktlinjer och korrekt drar av de angivna summorna från den anställdas lön. Om du drar av för mycket kan det leda till att den anställda får mindre än vad hen har rätt till.
Crona Lön släpper Ferielön i molnet!
Crona Lön släpper nu tillägget Ferielön till webbaserade Crona Lön.
Arbete hemifrån – vad gäller?
Jublar du över möjligheterna med hybridarbete och ser glada medarbetare som njuter av större personlig frihet? Eller gnisslar du tänder och önskar att de anställda helst av allt skulle infinna sig på kontoret varje arbetstimme?
För många har det nya normala som uppstått efter pandemin lett till frågor kring distans- och hybridarbete som vi inte riktigt var beredda på. Arbetsgivaren har makten att bestämma vad som gäller för arbete hemifrån – men att veta hur man ska bestämma är inte helt enkelt.
Så kan du använda AI för att skriva avtal
Ingen har kunnat undgå AI-vågen som sveper över världen. Yrken hotas, branscher ställer om och möjligheterna för effektivisering framstår som nästintill obegränsade.
Men hur tillförlitligt är AI att använda i jobbet? Vilka fallgropar finns? Hur bör du som företagare förhålla dig till den nya tekniken för att hålla jämna steg med konkurrenterna utan regelöverträdelser och brustet förtroende som följd?
Nya lagar 2024 – så påverkas företagen
Nytt år - Nya lagar!
Så kommer det påverka företagen och er personligt.
Personalhandbok – företagarens bästa vän
Som företagare finns det många saker att tänka på. Verksamheten ska gå runt, löner ska betalas och avtal ska skrivas. Dessutom ska personalens behov uppfyllas i form av till exempel god arbetsmiljö och bra introduktioner för nyanställda. Lägg därtill den lista på lagstadgade krav som måste följas. Det är inte konstigt att känna att tiden inte alltid räcker till.
I det läget är en personalhandbok företagarens bästa vän.
I det här blogginlägget går vi igenom vad en personalhandbok är för någonting och vad den bör innehålla. Vi går också igenom vilka fördelar som finns med att samla företagets alla HR-verktyg på ett och samma ställe.
Så motverkar du stress på arbetsplatsen
Stress på arbetsplatsen är ett problem för de allra flesta företag. Faktum är att stressrelaterade problem är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar i Sverige. Som arbetsgivare har man ett långtgående ansvar att både motverka stress och hjälpa de personer som drabbas av stress bland sina medarbetare.
I det här blogginlägget går vi igenom de vanligaste orsakerna till stress på arbetsplatsen, vilka varningssignaler man ska vara uppmärksam på – och ger konkreta råd på hur du som arbetsgivare eller HR-ansvarig kan agera för att motverka stress.