Extrapersonal inför sommaren
Frida Rehnman
Extrapersonal under sommaren är väldigt vanligt för företag som får mer att göra och större efterfrågan under årets varmare månader. Att som ung eller i utkanten av arbetsmarknaden få chansen att jobba extra under några veckor eller månader är också en fantastisk möjlighet att få in en fot i branschen man längtar efter.
Som företagare finns det flera saker att tänka på för att den tillfälligt anställda ska få en så lyckad period som möjligt – och för att den ordinarie verksamheten ska kunna rulla på så smidigt som möjligt. Skatter, lagar, semester, sjukfrånvaro och särskilda regler för unga, listan kan göras lång.
Vi på Crona vägleder dig i regeldjungeln och bjuder också på en lämplig dokumentmall som gör sommaren smidigare för dig som arbetsgivare.
Tänk på detta innan du söker extrapersonal
Det finns många saker som kan vara bra att gå igenom på företaget innan man söker extrapersonal.
Dels behöver man bestämma sig för hur stort behovet är, dels om det är någon speciell kompetens som den tillfälligt anställda behöver. Men man behöver också stämma av ifall det finns ordinarie personal på plats utöver extrapersonalen.
Det finns också olika lagar och regler som gäller om du avser att anställa ung personal, till exempel arbetstidslagen. Bland annat finns särskilda regler vad gäller både arbetstider, typ av arbetsuppgifter, vila och ledighet som gäller för specifika åldersgrupper. Se till så att du som arbetsgivare har koll på vad som gäller just er.
Kom ihåg att det inte heller är tillåtet att låta extrapersonal provjobba gratis. All tid som personal arbetar måste ersättas med lön, även vid provjobb och bredvidgång.
Hur hittar man extrapersonal?
Kanske är det någon av den ordinarie personalen som har kontakter med personer som är lämpade för extrajobbet hos er? Man kan annars sätta ut en annons, till exempel hos Arbetsförmedlingen alternativt på någon social media, eller kanske rent av i den lokala tidningen.
Oavsett hur man söker efter sin extrapersonal så är det viktigt att tydligt ange vad för sorts jobb det gäller, vad man söker för sorts personal och vilken tidpunkt arbetet avser. Det är också viktigt att ta sig tid att svara på alla ansökningar som inkommer, även de som inte är aktuella.
Många som söker extrajobb under sommaren söker fler jobb samtidigt, så se till så att ni inte drar ut på processen i onödan och riskerar att bli utan extrapersonal.
Anställningsavtal för extrapersonal
Den vanligaste typen av anställningsform för extrapersonal är så kallad särskild visstidsanställning. Om det rör sig om en verksamhet som bara är aktiv under en viss period på året kan anställningsformen säsongsanställning användas (till exempel bärplockning, strandvakter eller annan verksamhet som bara utförs under sommaren).
Ladda ned: Anställningsavtal särskild visstidsanställning 2025
Alla sorts anställningar ska det enligt lagen om anställningsskydd (LAS) finnas ett anställningsavtal för. Avtalet kan vara muntligt men arbetsgivaren måste skriftligt informera om de väsentliga villkor som gäller för anställningen. Enklast är då att ta med allt detta i ett skriftligt anställningsavtal.
Informationen som den anställde måste få ta del av kan bland annat handla om arbetsgivarens kontaktuppgifter, en kort beskrivning av arbetsuppgifter, lön och eventuella förmåner samt hur dessa betalas ut, längd på normala arbetsdagar, vilken semester arbetstagaren har rätt till och vad det är för form av anställning.
Om ditt företag följer ett kollektivavtal finns det oftast olika bestämmelser och instruktioner om vad som ska finnas med i ett anställningsavtal, så kontrollera detta i dessa fall.
Lön för extrapersonal
Det är viktigt att extra personalen får en rimlig lön. Tänk på att en allt för låg lön reflekterar dåligt mot företaget i stort och kan skada anseendet i framtiden. Genom att ge en skälig lön som följer branschstandarder skapar du goda förutsättningar för att locka till dig bra och kompetent extrapersonal även nästa säsong.
Om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen finns det ofta reglerat vilken lönenivå som är acceptabel för tillfälligt anställda. Kontrollera vad som gäller på hos er och agera därefter.
Skatt vid tillfälliga anställningar
Om extra personalen har en annan huvudsysselsättning under resterande del av året så ska du som arbetsgivare dra 30% i sidoinkomstskatt.
Om extra personalen är studerande skolungdom så kan de ansöka om jämkning från Skatteverket. Arbetstagaren använder den här länken och behöver inte ha någon e-legitimation för att ansöka. Vid godkänd ansökan ska du som arbetsgivare inte dra någon skatt alls på inkomster upp till 24 873 kr brutto (år 2025).
Även annan extra personal kan ansöka om skattejämkning hos Skatteverket, till exempel de som inte har någon annan inkomst under året än extrajobbet på sommaren. Vid en godkänd ansökan måste arbetstagaren lämna in denna till arbetsgivaren för att det ska gälla.
Kom ihåg att samtliga anställda som har en bruttolön på mer än 100 kr måste deklareras på en arbetsgivardeklaration, även om ingen skatt betalas.
Hur fungerar semester för extrapersonal?
Grundregeln är att alla anställda har rätt till både semesterledighet och semesterersättning, men vid anställningar som vara i högst tre månader kan semesterledigheten avtalas bort. Även semesterersättningen kan i dessa fall betalas ut direkt på lönen, men behöver specificeras på lönebeskedet.
Semesterersättningen är enligt lag 12 procent av lönen, men kan i vissa fall vara högre, beroende på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Kontrollera vad som gäller i just ert fall för att göra rätt.
Vad gäller om extrapersonal blir sjuk?
Om anställningen varar i över en månad gäller precis samma regler och rättigheter som för övrig personal. Vid kortare anställningar finns det några saker att ta ställning till för att göra rätt.
Om den anställde blir sjuk under anställningens två första veckor behöver man som arbetsgivare inte betala ut någon sjuklön. Efter dag 15 beräknas sjuklönen på samma sätt som för övrig personal, det vill säga 80 procent sjuklön under sjukdomens första två veckor och ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av en genomsnittlig veckosjuklön.
FAQ – Vanliga frågor om extrapersonal
Vad innebär extrapersonal?
Extrapersonal innebär personer som är anställda på företag under en begränsad period under tillfälliga toppar under året. Vanligast är att detta sker under sommaren, men i vissa branscher kan det ske även under andra delar av året.
Får man jobba extra på ett annat jobb än sitt ordinarie?
Det finns ingen lag i Sverige som förbjuder en person från att ha flera anställningar samtidigt – däremot kan det finns begränsningar i både anställningsavtal och kollektivavtal. Det är inte ovanligt att arbetsgivare har förbud för anställda att arbeta hos konkurrenter. Vanligtvis krävs också godkännande från arbetsgivaren om en anställd vill utföra en bisyssla, även om det inte är en konkurrerande verksamhet.
Hur skaffar man extrajobb?
För att hitta extrajobb kan man både söka i Platsbanken hos Arbetsförmedlingen och hålla utkik efter annonser på andra ställen, så som i lokaltidningen. Ett bra tips är också att kontakta företag som man vet får en ökad aktivitet under sommaren och presentera sig och lämna sitt CV för att öka sina chanser.