Import, Guide, Koppling Crona Software Import, Guide, Koppling Crona Software

Import av kontoplan

Ett företags kontoplan används ofta i flera olika dataprogram som finns i verksamheten. Det är en god regel att då låta redovisningsprogrammet vara styrande, dvs. ändring där ska slå igenom i övriga programvaror. Detta kräver att programmen kan kopplas samman.

De flesta ekonomiprogram kan exportera kontoplanen till en fil. Hur det går till kan du läsa om i redovisningsprogrammets handbok eller så kontaktar du din leverantör av programmet så kan de hjälpa dig så du får kontoplanen på en fil.

Läs mer
Semester, Sjukavdrag, Guide Crona Software Semester, Sjukavdrag, Guide Crona Software

Sjukdom under semestern i kalendariet

Om en anställd vill ta semester samtidigt som sjukdom eller föräldraledighet, måste man säkerställa att det inte blir dubbel frånvarotid i kalendariet och fel avdrag på lönen. Registrerar man bara sjukdom och semester på samma dag, får man en varning om negativ närvarotid på dagen. Men lugn, allt går att lösa. Här visar vi ett förslag på hur du kan göra.

Läs mer
Inställningar, Guide Crona Software Inställningar, Guide Crona Software

Inställningar Crona Lön

Den här dokumentationen är till för att hjälpa dig att komma igång med löneprogrammet. När du är klar med installation startar du programmet och gör dina inställningar. Då löneprogrammet finns i olika storlekar och har olika programtillägg finns alla uppgifter inte i de minsta versionerna. Handboken ger fördjupad information. Här beskriver vi de viktigaste funktionerna.

Läs mer
Semester, Inställningar, Guide Crona Software Semester, Inställningar, Guide Crona Software

Semesterskuldlista vid separat utbetalt tillägg

Om de anställda har månadslön är det vanligt att semesterlönen per semesterdag beräknas med 4,6 % av månadslönen plus ett semestertillägg på 0,8 %. En del företag väljer att betala ut semestertillägget för alla årets semesterdagar vid ett enda tillfälle. För att du då ska få en korrekt semesterskuldslista behöver du göra vissa inställningar i programmet.

Läs mer
Inställningar, Resultatenheter, Guide Crona Software Inställningar, Resultatenheter, Guide Crona Software

Skapa fördelningsnyckel

Om de anställdas bruttolöner ska fördelas på olika resultatenheter och fördelningen varje månad är densamma har du möjlighet att skapa fördelningsnycklar som gör jobbet åt dig.

Vi börjar med inställningarna på företaget som finns under menyrubriken Företag, Företagsinställningar. Vi ska ställa in programmet så det använder resultatenheter. Klicka på Bokföring och sedan på Resultatenheter.

Läs mer
Utskrifter, Inställningar, Guide Crona Software Utskrifter, Inställningar, Guide Crona Software

Listgenerator

I löneprogrammet kan du skapa dina egna utskriftslistor. Det kan vara listor av alla sorter, personallista, bruttolönelista, etc.

Du väljer själv vilka uppgifter du vill ha med och hur de ska skrivas ut. En skapad lista kan du förhandsgranska, skriva ut på skrivare men du kan även skriva ut till fil vilket medför att du alltid kan föra över informationen till program som Word och Excel och fortsätta bearbetningen där.

Läs mer
P-uppgift, Guide Crona Software P-uppgift, Guide Crona Software

Definiera P-uppgift

Om du t ex ska göra avdrag för frivillig skatt så är det troligen olika belopp som de anställda vill att du ska dra. Då kan du definiera en P-uppgift som du kopplar till lönearten. Det innebär att du kan använda samma löneart för alla anställda oberoende av vilket belopp du ska dra.

Läs mer
Import, Lönearter, Guide Crona Software Import, Lönearter, Guide Crona Software

Import av lönearter

Varje år kommer nya lagar och avtal som påverkar hur lönerna ska räknas fram. Vi uppdaterar ständigt löneartstabellen för att anpassa programmet till nyheterna.

När programmet uppdateras sker ingen automatisk uppdatering av lönearterna för att dina egna lönearter eller en befintlig löneart som du ändrat i inte ska skrivas över av misstag.

Läs mer
Licensiering, Guide Crona Software Licensiering, Guide Crona Software

Licensiera löneprogrammet

Fram till dess att programmet licensieras fungerar installationen av ett Crona program som en ”Prova-på-version”, d.v.s. du kan köra och testa programmet under trettio dagar, därefter slutar det att fungera. På alla utskrifter skrivs det också ordet Demo.

Normalt sett sker licensieringen via Internet. Är din dator inte uppkopplad mot Internet får du rekvirera en licensfil från oss på Crona Software AB. Licensfilen bifogas i ett mail, med instruktioner om hur du använder filen för att licensiera.

Läs mer
Semester, Guide Crona Software Semester, Guide Crona Software

Beräkning enligt semesterlagens procentregel

Om företaget betalar ut semester enligt semesterlagens procentregel, måste du dels räkna fram hur många betalda dagar den anställde har rätt till och dels vad semesterlönen per dag blir.

Enligt semesterlagen kallas tiden 1 april år ett till 31 mars år två för semesterår. Det är under den tiden man tar ut sin semester. De 12 månaderna närmast före tjänar man in sin semester, intjänandeåret.

Läs mer
Semester, Årsskifte, Guide Crona Software Semester, Årsskifte, Guide Crona Software

Semesterårsskifte

När det är dags att ge de anställda sina nya semesterdagar ska ett semesterårsskifte göras. Oavsett om ni använder semesterår eller kalenderår som intjänandeår fungerar nedanstående instruktioner.

Arbetet med semesterberäkningen är uppdelat i fyra moment: Bereda, Granska, Skriv ut och Uppdatera.

Läs mer
Semester, Inställningar, Guide Crona Software Semester, Inställningar, Guide Crona Software

Semesterinställningar

Med Crona Lön förenklas det annars så tidskrävande arbetet med semesterhanteringen, här finns funktioner som automatiskt skapar en semesterberedning. Förutsättningarna för att systemet ska räkna rätt måste dock ställas in första gången du ska använda semesterberedningen. Här får du en översiktlig information om vilka inställningar som bör göras.

Läs mer
Lönebesked, Guide, Standardlönebesked Crona Software Lönebesked, Guide, Standardlönebesked Crona Software

Skapa standardlönebesked

De flesta anställda har lönearter som återkommer varje månad. För att underlätta registreringen kan du lägga in dessa lönearter som en standard för respektive anställd. Har du Crona Lön 60 eller större, rekommenderar vi istället funktionen Löneuppdrag.

Med ett standardlönebesked som mall på en anställd, kommer lönearterna fram med automatik varje gång du öppnar ett nytt vanligt lönebesked för personen.

Läs mer