Lönekartläggning, Guide Crona Software Lönekartläggning, Guide Crona Software

Kom igång med avancerad lönekartläggning

Från januari 2017 är alla arbetsgivare skyldiga att kartlägga och analysera löneskillnader varje år, med avseende på kön. Arbetsgivare med minst 10 anställda måste dessutom dokumentera kartläggningen årligen. I Crona Lön 50+ finns en enkel utskrift av lönekartläggning där du kan analysera löner för lika arbete. Se supportdokument LON0130.

Läs mer
Rättning, Guide Crona Software Rättning, Guide Crona Software

Justera automatisk OB-beräkning

I Crona Lön 50 och större finns möjlighet att importera ett antal olika grundläggande OB-regler. Mer om detta kan du läsa i supportdokumentet LON0120 ”Kom igång med automatisk OB-beräkning” i Crona Lön. Vi har försökt att tillgodose de flesta förekommande avvikelser av tider som kan vara grundande för OB ersättning, men vissa år inträffar händelser som gör att man kan behöva komplettera sina regler.

Läs mer
Lönekartläggning, Guide Crona Software Lönekartläggning, Guide Crona Software

Enkel lönekartläggning

Från 1 januari 2017 är alla arbetsgivare skyldiga att kartlägga och analysera löneskillnader varje år, med avseende på kön. Arbetsgivare med minst 10 anställda måste dessutom dokumentera sin kartläggning varje år. Dokumentationen kring lönekartläggningen ska bifogas den jämställdhetsplan som varje arbetsgivare är skyldig att upprätta. Arbetet med lönekartläggning, analys och upprättande av en särskild handlingsplan ingår i arbetsgivarens skyldigheter att vidta aktiva åtgärder för att främja jämställdhet.

Läs mer
Kollektivavtal, Lönearter, Guide Crona Software Kollektivavtal, Lönearter, Guide Crona Software

Löneartstabell Glasmästeri

Crona Lön levereras med en standardtabell som passar de flesta företag. Crona Lön AB tillhandahåller också flera tabeller som är anpassade för speciella typer av verksamheter eller kollektivavtal.

Löneartstabellen för glasmästare är anpassad för kollektivavtalet mellan Glasbranschföreningen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Har ni eller följer ni detta kollektivavtal, kan du använda tabellen och anpassa efter företagsbehov.

Läs mer
Kontering, Guide Crona Software Kontering, Guide Crona Software

Kontera i Crona Lön

Vid kontering av en löneart i löneregistreringen kan konteringen ske med olika grad av automatik. Detta supportdokument visar i vilken ordning programmet väljer det konto som kommer att användas.

Löneart

När man registrerar en löneart undersöker Crona Lön först om det finns ett kontonummer angivet på själva lönearten i löneartsregistret. Finns det ett kontonummer där, används alltid detta!

Läs mer
Utskrifter, Guide, Hjälp! Crona Software Utskrifter, Guide, Hjälp! Crona Software

Återutskrifter

Alla dina gjorda utskrifter sparas så att du kan skriva ut dem på nytt om det behövs efter t.ex. ett pappershaveri i skrivaren.

Hur länge eller hur många som sparas kan du själv ställa in i programmet. Beroende på hur du har ställt in dessa värden som styr hanteringen kring utskrifter sparas samtliga utskrifter som egna dokument under en viss tid.

Läs mer
Beslutspanelen, Guide Crona Software Beslutspanelen, Guide Crona Software

Kom igång med Beslutspanelen

I löneprogrammet kan du skapa många listor och utskrifter, som kan skrivas ut både på papper och som fil. I de större versionerna av Crona Lön finns dessutom möjligheten att studera trender genom grafiska underlag. Denna statistik skapar du i en egen panel i programmet, Beslutspanelen. Du når panelen via menyn Visa, Beslutspanel.

Läs mer
Löneväxling, Guide Crona Software Löneväxling, Guide Crona Software

Löneväxling

Det kan i vissa fall vara förmånligt för en anställd att löneväxla, dvs. avstå från lön för att få en framtida förmån, som t.ex. att avsätta pengar till extra tjänstepension, en ögonlaseroperation eller en tjänstebil. Det är dock ingen rättighet för de anställda utan företaget bestämmer om man vill erbjuda förmånen.

Läs mer
Lönebesked, Guide Crona Software Lönebesked, Guide Crona Software

SMTP-inställningar för e-lönebesked

För att skicka eLönebesked krävs vissa inställningar i löneprogrammet.

Ange uppgifter på menyn Inställningar och alternativet Systeminställningar. Där hittar du fliken Skicka E-post.

Systeminställningarna gäller för den aktuella Windows-användaren på den lokala datorn.

Läs mer
Personal, Guide Crona Software Personal, Guide Crona Software

Standardperson

Personalregistret innehåller många fält och inställningar. Med knappen [Spara Std] i personalregistret kan du skapa standarduppsättningar med personuppgifter, som du sedan kan välja bland när du lägger in nya anställda i programmet. På så sätt kan du spara tid och minimera risken att glömma inställningar. De standardpersoner du sparar, lagras på systemnivå. Detta gör det möjligt att använda alla upplagda standardpersoner i samtliga företag i din installation.

Läs mer
Import, Koppling, Guide Crona Software Import, Koppling, Guide Crona Software

Import från Crona Entré 50

Registrerar dina anställda sina tider i Crona Entré 50 kan du skapa en PAXml-fil så att händelserna importeras till Crona Löns Kalendarie. Innan du gör din första lönekörning från Crona Entré 50, ska du göra några inställningar i Crona Lön.

Läs mer
Inställningar, Guide Crona Software Inställningar, Guide Crona Software

Datumstyrd löneberäkning

Löneberäkning vore ganska enkel om de anställda aldrig ändrade lön eller sysselsättningsgrad? Tyvärr är verkligheten en annan och i de större versionerna av Crona Lön finns därför en utökad funktion för att styra löneberäkningen exakt utifrån vilken lön som gällde ett visst datum.

Läs mer
Lönearter, Guide Crona Software Lönearter, Guide Crona Software

Tabelluppgifter

I löneprogrammet har vi infört funktioner i löneartstabellerna som ökar flexibiliteten i programmet. Det blir lättare att exportera och importera löneartstabeller mellan olika företag och få med mer information.

På samma sätt som du kan lägga in värden på en person som t.ex. lön och andra ersättningar kan du också lägga in värden i en löneartstabell, det vi kallar Tabelluppgifter.

Läs mer