Löneväxling

Supportdokument nr: LON0114 Programvara: Lön, Modell: 40+

Löneväxling

Det kan i vissa fall vara förmånligt för en anställd att löneväxla, dvs. avstå från lön för att få en framtida förmån, som t.ex. att avsätta pengar till extra tjänstepension, en ögonlaseroperation eller en tjänstebil. Det är dock ingen rättighet för de anställda utan företaget bestämmer om man vill erbjuda förmånen.

Fördelen för den anställde är att skatten blir lägre vid en skattefri förmån. Skattefördelen är större ju högre lön man har. Att löneväxla mot en skattepliktig förmån ger ingen fördel för den anställde, då skatten inte ändras. Skatten beräknas ju på summan av bruttolön och skattepliktiga förmåner.

Av skattetekniska skäl får personalen inte bruttolöneväxla mot t.ex. terminalglasögon, rehabilitering eller friskvård som i grunden är en skattefri personalvårdsförmån, då den i så fall blir skattepliktig. Däremot kan löneväxling bli aktuell vid förebyggande behandlingar som arbetsgivaren inte är skyldig att stå för eller för en ”uppgradering” av ett arbetsredskap,
t.ex. dyrare bågar på terminalglasögonen. Var försiktig om du är osäker på vad som är godkänt att löneväxla emot och kontakta gärna en skatteexpert.

Men bruttolönen påverkar även t.ex. a-kassa, bostadsbidrag och avgift till barnomsorg. I vissa fall
blir en sänkning en fördel och i andra en nackdel.

Innan du påbörjar en löneväxling för en anställd, är det därför viktigt att både du och den anställde är medvetna om konsekvenserna. Du måste tänka på både skatteregler och arbetsrätt. Här följer först några saker att tänka på:

Sjukpenninggrundande inkomst

Avstår den anställde bruttolön i mer än 6 månader, sänks den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI. SGI ligger till grund för ersättningar från Försäkringskassan och beräknas endast på bruttolön. Kort tids löneväxling påverkar inte SGI.

Tak för SGI

Den högsta SGI man kan tillgodoräkna sig är 7,5 gånger prisbasbeloppet för aktuellt år. För 2018 motsvarar det 28 437 kr per månad eller 341 250 kr per år. För föräldrapenning i samband med barns födelse gäller 10 gånger prisbasbeloppet, d.v.s. 37 917 kr respektive 455 000 kr per år.

Har man löner över dessa belopp påverkar det därför inte ersättning från Försäkringskassan.

Pensionsgrundande inkomst

Den pensionsgrundande inkomsten, PGI, för lagstadgad ålderspension beräknas på både bruttolön och skattepliktiga förmåner. Byter man bruttolön mot en skattefri förmån minskar därför PGI. Kontakta gärna en försäkringsmäklare som kan ge er råd.

Tak för PGI

Även för PGI finns ett tak på 7,5 gånger basbeloppet, men här används inkomstbasbeloppet (62 500 kr för 2018). Eftersom PGI ska beräknas på inkomsten efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften innebär det i praktiken att inkomsttaket blir 8,07 inkomstbasbelopp. För 2018 motsvarar det ca 504 375 kr per år eller 42 031 kr per månad.

Avtalspension

För avtalspensioner, t.ex. ITP2, kan den anställde och arbetsgivaren i vissa fall komma överens om att den pensionsavsättning ska beräknas på bruttolönen innan löneväxling. Detta är inte möjligt för ITP1, varför den anställde bör kompenseras genom ett något lägre bruttolöneavdrag än vid ITP2. För arbetsgivaren ska löneväxlingen vara kostnadsneutral, så att kostnaden för arbetsgivaren förblir den samma både före och efter löneväxlingen. Det är inte helt lätt att räkna ut vilket bruttolöneavdrag du ska göra. Arbetsgivaravgift på lön byts mot särskild löneskatt på pensionskostnader om löneväxlingen avser tjänstepension. Vid skattepliktig icke avdragsgill förmån utgår inte arbetsgivaravgift men istället tillkommer bolagsskatt.

Nedan följer några formler du kan utgå ifrån för att beräkna ungefärlig kostnadsneutralitet vid en bolagsskatt på 22 %, arbetsgivaravgift på 31,42 % och en särskild löneskatt på pensionskostnader på 24,26 %. Vid annan arbetsgivaravgift får du justera formeln.

Tjänstepension

Pensionspremie / 1,3142*1,2426 = bruttolöneavdrag
Bruttolöneavdrag * 1,3142/1,2426 = pensionspremie

Skattepliktiga marknadsvärderade förmåner

Kostnad inkl moms = bruttolöneavdrag

Skattefria avdragsgilla förmåner

Kostnad exkl moms / 1,3142 = bruttolöneavdrag

Skattefria icke avdragsgilla förmåner

Kostnad inkl moms / ((1-0,22) * 1,3142) = bruttolöneavdrag

Löneväxling och beräkningar

Bruttolönen styr ju också många ersättningar som arbetsgivaren betalar ut. Kontrollera med ett eventuellt kollektivavtal om t.ex. semesterlön och övertidsersättningar ska beräknas på lönen före eller efter ett bruttolöneavdrag.

Sjukpenning från Försäkringskassan blir mindre om arbetsgivaren betalar ut för mycket sjuklön efter dag 14. Sjuklön beräknas därför i allmänhet efter bruttolöneavdrag. Vid beräkning av ny lön efter löneförhandlingar är det naturligt att lönen innan löneavståendet används.

Dessa olika beräkningar gör det mycket olämpligt att bara t.ex. minska månadslönen med det belopp den anställde bruttolöneväxlar.

Löneväxling i Crona Lön

I Crona Lön kan man lösa dessa olika beräkningar
med P-koder. Här kommer några förslag på hur du
kan göra:

  • 1. På menyn Företag, Företagsinställningar, Löneuppgifter väljer du ut en P-kod och döper den till ”Bruttolöneväxling”.

  • 2. Ange en formelkod, här har vi angivit BLV.

  • 3. Lite längre ner på dialogrutan under Formler för justering av månadslön kan du även ange din formelkod om din semesterskuld ska beräknas på bruttolön efter löneväxling. Det är viktigt att du skriver justeringen i fältet för månadslön, inte heltidslön. Glöm inte minustecken framför! Med denna justering påverkas alla lönearter med formeln MånLön eller SemLön.

  • · 4. På menyn Register, Personal och Löneuppgifter anger du den anställdes bruttolöneväxlingsbelopp i rätt fält.

Löneartsregistret

Nu ska vi skapa löneart för löneväxlingen och justera övriga lönearter så vi får önskad effekt.

· 1. Du vill ha en egen löneart för löneväxlingen, så den anställde ser den. På menyn Register, Lönearter tar du fram standardlöneart 937, Bruttolöneavdrag och kopierar den till ett nytt nummer, t.ex. 120. Ange benämning ”Löneväxling” och formel BLV och [Spara].
Tips: gör gärna ett löneuppdrag på denna löneart så du inte missar att lägga med den på lönebeskeden.

· 2. För att löneväxlingen inte ska dras två gånger måste du ändra på formeln på lönearten för månadslön. Gå därför till löneart 12 (och andra eventuella lönearter du använder för månadlön) och ange formel (MånHel*SysGra)

Före eller efter bruttolöneväxling?

Vår generella justering i företagsinställningarna gör att alla lönearter som innehåller MånLön och MånSem tar hänsyn till löneväxling. Detta innebär att om lönearten istället innehåller MånHel så påverkas den inte av löneväxling. Detta kan vi använda oss av nu.

· Har du lönearter som innehåller formeln MånLön som inte ska påverkas kan du byta den delen av formeln till (MånHel * SysGra)

· Har du lönearter som innehåller MånHel som ska påverkas, kan du byta den delen av formeln mot (MånHel-BLV)

Exempel löneart 223 Semesterlön 5,4 %

· Med formeln: ((MånHel * SemSys) * 5,4/100) * (5 / ArbDgr) beräknas semesterlön på den högre lönen utan hänsyn till löneväxling.

· Med formeln: ((MånHel *SemSys)-BLV)* 5,4/100 * 5 / ArbDgr) beräknas semesterlön på den lägre lönen efter bruttolöneväxling.

Testa dina lönearter

Efter att du har gjort alla dina justeringar bör du testa dina lönearter och även ta ut en semesterskuldslista och kontrollera att du får önskade beräkningseffekter överallt.

Lycka till med dina löneväxlingar!

Föregående
Föregående

Byta dator eller installera om Crona Lön

Nästa
Nästa

SMTP-inställningar för e-lönebesked