Kunskap & Artiklar
Nya regler i LAS
Idag börjar nya arbetsrättsliga regler att gälla. Reglerna i arbetsvillkorsdirektivet har införlivats i LAS som nu innehåller mer omfattade krav i fråga om arbetsgivares skyldighet att lämna information till arbetstagare om anställningsvillkor.
Kassasystem, kassaapparat, kassaregister – vad är skillnaden?
Som ny företagare kan det vara svårt att skilja mellan alla olika termer som används för kassabetalningar. I den här artikel reder vi ut skillnaden och innebörden av tre termer som ofta förväxlas med varandra; kassasystem, kassaapparat och kassaregister.
Traktamente
Traktamente är en kostnadsersättning som du som arbetsgivare betalar ut för att täcka en anställds ökade levnadskostnader vid en tjänsteresa. Det gäller ökade kostnader för mat, övernattning och småutgifter.
Cronas Lönehantering
Lönehanteringen kan vara en tidskrävande, dyr och komplex uppgift för företag. Men med löneoutsourcing från Crona Lön blir det en enkel process med ett team av expertlöneadministratörer.
7 tips när du ska välja kassasystem
Letar du efter ett nytt kassasystem men vet inte hur du ska gå till väga? I den här artikeln ger vi dig 7 tips på̊ hur du väljer det bästa kassasystemet för din verksamhet.
Kassaregister och kontrollenhet
Det finns mycket att tänka på när det gäller att välja kassasystem och i den här artikeln kommer vi fokusera på lagen om kassaregister. Vad du bör veta och vad ska du ha koll på?
Kassasystem för golfklubbar
Driver du golfklubb och ska byta kassasystem? Då finns det mycket att tänka på innan du gör ditt val. Här ska vi bena ut några av frågorna du bör ha kolla på.
Spara pengar på lön - Så enkelt är det
Det här löneprogrammet är tillverkat för lönespecialisten, tillsammans med lönespecialisten. Crona Lön är ett enkelt system med mängder av funktioner. Det är helt webbaserat och med det menas att det styrs direkt i webbläsaren.
Semesterskuld
I Sverige har alla anställda rätt till 25 dagars semester per år, det innebär inte att den nödvändigtvis är betald, då betald ledighet måste tjänas in. Anställd personal har enligt semesterlagen (1977:480), kollektivavtal och anställningsavtal rätt till viss semesterledighet och semesterlön i förhållande till den semesterlönegrundande arbetstiden och bruttolönen under intjänandeåret.
Statistiska Centralbyrån - SCB
SCB samlar in statistik från företag, därav också lönestatistik. I den här artikeln går vi igenom vad det innebär för dig som lönespecialist, men också för företaget. Utöver regering och myndigheter kan de få uppdrag att ta fram statistik för ett visst arbete, till exempel forskare, politiker, journalister och privatpersoner med mera, de ansvarar för att sammanställa officiell och annan statlig statistik genom att utveckla, framställa och sprida statistiken samt att samordna systemet för den officiella statiken i Sverige.
Hur rättar jag en felaktig lön?
På grund av olika orsaker som t.ex. att löneadministratören inte får in tidrapporter eller underlag i tid så kan det hända att en anställd får felaktigt utbetald lön, antingen att för mycket lön betalats ut eller att för lite lön betalas ut. I båda fallen behöver detta rättas så snabbt som möjligt men hur ska man då gå till väga?
Milersättning
Det finns två anledningar till att en anställd är berättigad till att få milersättning; den ena anledningen är att den anställde har kört med sin privata bil i tjänsten. Den andra anledningen är att den anställde har en tjänstebil men betalar allt drivmedel privat – i det fallet har den anställde rätt till milersättning för de mil den kört i tjänsten.
Löneväxling
Löneväxling innebär att en anställd byter en del av sin bruttolön mot en förmån, dvs att man sänker sin lön före skatt. Man byter helt enkelt bort en del av sin lön för att få något annat. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande. Löneväxling är alltså en form av skatteplanering.
Karensavdrag
Om en anställd blir sjuk ska du som arbetsgivare betala ut sjuklön som är 80% av den ordinarie lönen de första 14 dagarna. Tidigare betalades denna sjuklön ut från dag två och den första dagen var en så kallad karensdag. Då fick man ingen sjuklön utan bara avdrag för den första dagen eller de timmar den första dagen som man var frånvarande på grund av sjukdom. Men sedan den 1 januari 2019 så föreskriver Lagen om sjuklön (1991:1047) i stället ett karensavdrag och sjuklön från första frånvarotimmen.
Importera fil från Försystem - Crona Lön
Många vill på ett enkelt sätt importera tider från ett tidsystem, ersättningar från något förmånssystem, utläggsprogram eller annat försystem. Man vill enkelt importera transaktioner så att det trillar ut på lönebeskeden med automatik. Man vill slippa att registrera försystemets transaktioner manuellt.
Frånvaro och semesterintjäning
När man är frånvarande från arbetet så avgör orsaken till frånvaron om den ska vara semestergrundande eller ej och på vilket sätt. Här nedan listar vi de vanligaste frånvaroorsakerna och om de är semestergrundande eller ej.