Arbetsgivardeklaration på individnivå-AGI från 1 juli

Supportdokument nr: LON0167 Programvara: Lön, Modell: Alla

Från och med juli 2018 gäller nya regler för arbetsgivardeklarationen för vissa arbetsgivare. Syftet med att införa reglerna är bl.a. att minska skattefusk. Förändringen innebär att du ska redovisa de utbetalningar och skatteavdrag du har gjort per person varje månad. Detta kallas Arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI. Förändringen införs i två steg.

Vilka omfattas per den 1 juli 2018?

Företag inom restaurang, bygg, tvätteri och frisör som ska föra personalliggare och har 16 anställda eller fler ska börja redovisa på det nya sättet för utbetalningar som görs från och med 1 juli 2018. Av byggföretagen är det endast de som har SNI-kod 41 (byggande av hus) som omfattas från detta datum.

Om du omfattas av reglerna den 1 juli 2018 ska du fortsätta redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå, även om antalet anställda eller andra förutsättningar skulle förändras under hösten. Vid beräkning av hur många anställda ett företag har ingår även företagsledare, tjänstlediga och tillfälligt anställda den 1 juli 2018.

Den första redovisning enligt de nya reglerna gör du därför till Skatteverket senast 18-08-17 för löner utbetalda mellan 18-07-01 och 18-07-31.

Vilka omfattas från och med 2019?

Från årsskiftet gäller de nya reglerna för alla Sveriges företag som är registrerade som arbetsgivare.

Det här innebär AGI

Precis som idag ska du lämna arbetsgivardeklarationen varje månad. Skillnaden är att du även ska redovisa de utbetalningar för arbete och de skatteavdrag du gör per anställd, dvs. på individnivå.

Den nya arbetsgivardeklarationen består av två delar, en del där du redovisar uppgifter som berör dig som arbetsgivare och en del där du redovisar uppgifter för respektive anställd.

Det är ett nytt sätt att redovisa på hos Skatteverket, med en ny e-tjänst och en ny blankett. Redovisningsperioder och deklarationsdatum är däremot samma som tidigare. Du räknar även ut arbetsgivaravgift på samma sätt som tidigare. De nya reglerna innebär endast en förändring av vad som ska redovisas i arbetsgivardeklarationen.

Kontrolluppgift?

Oavsett om du omfattas av nya AGI från 1 juli 2018 eller inte, ska du skicka kontrolluppgift i januari 2019 som omfattar hela inkomståret 2018 för alla anställda, på samma sätt som du gjort innan.

Från och med inkomståret 2019 ska du däremot inte skicka nuvarande kontrolluppgift KU10-19 för någon anställd, då allt har redovisats månadsvis för alla anställa.

Kontrolluppgift KU20 (ränteinkomst) och KU25 (ränteutgift) kommer att finnas kvar i Crona Lön 60 och större modeller och skickas in årsvis.

Information till de anställda

Varje månad ska du också informera de anställda vad som redovisats till Skatteverket. Detta gör du med lönespecifikationen, som den anställde ska ha mottagit senast den dag du lämnar arbetsgivardeklaration på individnivå till Skatteverket.

De uppgifter som arbetsgivaren redovisat till Skatteverket från och med 2019, kommer den anställde att kunna se på Skatteverkets Mina sidor. Det innebär bland annat att om man har flera arbetsgivare blir det enklare att se den sammanlagda inkomsten och man kan själv visa uppgifterna som ett intyg om någon efterfrågar.

I syfte att förenkla för den anställde och förbättra effektiviteten och kontrollmöjligheterna för myndigheter som handlägger ärenden om bland annat utbetalningar från välfärdssystemen, kommer dessa myndigheter och arbetslöshetskassor på sikt att få ta del av uppgifterna.

Så här lämnar du AGI

Du lämnar arbetsgivardeklaration på individnivå i en ny tjänst på Skatteverkets Mina sidor eller på nya blanketter. Tjänsten öppnar i början av juli 2018, och något senare kommer även blanketterna finnas tillgängliga. Redovisningsperioder och deklarationsdatum är desamma som tidigare.

Den fil du vill använda måste innehålla en komplett arbetsgivardeklaration för en eller flera redovisningsperioder.

Tjänsten på ”Mina sidor”

Den nya tjänsten heter Arbetsgivardeklaration och du hittar den på Skatteverkets Mina sidor.

Du kan ladda upp en fil med uppgifter eller fylla i uppgifter manuellt direkt i tjänsten. En förutsättning för att du ska kunna logga in är att du har svensk e-legitimation. Arbetsgivare som saknar e-legitimation kommer vara tvungna att ha ett deklarationsombud.

I tjänsten kan du ändra och ta bort tidigare uppgifter, oavsett om dessa sparades genom att du fyllt i eller laddat upp en fil med uppgifter. Det går också att komplettera, ändra och signera uppgifter, både uppladdade och ifyllda.

Notera att om du laddar upp och sparar uppgifter som utkast eller fyller i uppgifter utan att signera så kan inte Skatteverket se dina uppgifter. Det är först när du har signerat och skickat in arbetsgivardeklarationen som uppgifterna blir tillgängliga för Skatteverket.

Vad du kan göra i tjänsten beror på vilken behörighet du har. Det behöver inte vara samma person som sparat deklarationsuppgifterna som signerar arbetsgivardeklarationen. Beroende på behörighet kan flera personer och ombud vara inne och lämna eller ändra uppgifter innan deklarationen signeras och skickas in.

Hur gör du i Crona Lön?

Se supportdokumenten LON0168 och LON0169 för information om hur du ställer in AGI i Crona Lön från 2018-07-01 och hur det ser ut på Skatteverkets hemsida. Detta supportdokumentet släpps så fort funktionen är färdig i Crona Lön och (mer) färdig på Skatteverkets hemsida.

Föregående
Föregående

AGI i Crona Lön

Nästa
Nästa

Hantering av FTP-server, Mac