Inställningar för arbetsgivarintyg

Supportdokument nr: LON0204 Programvara: Lön, Modell: 40+

Arbetsgivarintyg

Crona Lön har en inbyggd guide för att skapa arbetsgivarintyg. Från version 60+ kan du också ladda upp intyget digitalt till arbetsgivarintyg.nu

För att intyget ska bli så korrekt som möjligt behöver du kontrollera att inställningar i personalregister och lönearter är korrekta.

Personalregister

Kontrollera att du har korrekt anställnings- och slutatdatum för den anställde. Även uppgifterna anställningsform, veckoarbetstid för heltid och sysselsättningsgrad är viktiga.

Lönebesked

För att all information ska finnas tillgänglig behöver du även ha skapat och uppdaterat alla lönebesked, som ska betalas ut för den anställde. Detta gäller även lönebeskedet för slutlönen.

Lönearter

Varje löneart har inställningar för hur de ska hanteras på arbetsgivarintyget. Lönearterna påverkar i stort sett två delar, punkt 11, arbetad tid och kompletteringen av arbetsgivarintyget med extraersättningar, punkt 12.

Under meny Register, Lönearter och sidomenyn Styrningar och Grundande hittar du inställningar för arbetsgivarintyg.

Standardinställningar

Använder du någon av våra standardtabeller kan du klicka på [Standardinställningar] för att läsa in bara dessa statistikstyrningar för en standardlöneart genom att svara [Ja] eller för alla lönearter med [Alla].

Punkt 11 Arbetad tid

Grunden för arbetade timmar är 2080 för en heltidstjänst för ett år. Detta motsvarar 40 timmar x 52 veckor. För den som har en fastställd arbetstid och har månadslön räknas arbetsfria ”röda dagar” och ”klämdagar” och semester som arbete, om löneavdrag inte görs för ledigheten. Man anses enligt schablon arbeta mån-fre om man inte anger varierande arbetstid. För en månadsanställd beräknas arbetstiden utifrån dessa förutsättningar, som alltså ofta skiljer sig från verkliga arbetade timmar:

Antalet måndagar till fredagar i månaden (inkl röda dagar) x 8 timmar x Sysselsättningsgraden.

För timavlönad anger vi istället ”varierande arbetstid” och rapporterar de timmar som finns på lönebesked.

Frånvaro med löneavdrag, oavsett orsak, redovisas i timmar. Antalet timmar i kolumnerna för arbetad tid och frånvaro ska motsvara den avtalade arbetstiden för månaden. Frånvaro ska därför också markeras ”Frånvarotid, minskar närvaro” eftersom grundtimmarna kommer från personalregistret och inte lönebeskedet.

Antal övertidstimmar redovisas i egen kolumn och ingår inte i kolumnen för arbetade timmar. Samma sak gäller för mertid/fyllnadstid.

Specifikation av extra ersättningar, punkt 12

Extra ersättning utöver timlön eller månadslön ska specificeras per månad. Det gäller t.ex. provision, övertidstillägg, ersättning för jour, beredskap, restid, mertid, skattepliktig milersättning och traktamente, semesterersättning samt sjuklön.

Ersättningarna klassas t.ex. som sjuklön med eller utan timmar, där sjuklönearterna ska ställas in som ”med timmar” och tar med sig både timmar och belopp varemot karensavdraget ska klassas som ”sjuklön utan timmar”, så beloppet för total sjuklön blir korrekt.

Skattepliktig milersättning ställs t.ex. in som ”övrig förmån” (inte att förväxla med det som i skattemässiga sammanhang kallas förmåner) med en fritext som förklarar att det rör sig om milersättning.

Alla ersättningar ska redovisas exklusive eventuell semesterersättning. Ingår sådan anger du det på lönearten under Grundinformation, Beräkningar

Föregående
Föregående

Korttidsarbete och konjunkturstatistik

Nästa
Nästa

Koppling till Arbetsgivarintyg.nu