Karensavdrag

Supportdokument nr: LON0176 Programvara: Lön, Modell: 40+

Bakgrund och förutsättningar

Sedan den allmänna sjukförsäkringen infördes 1955 har ett antal olika varianter för kompensation vid sjukdom förekommit. När Lagen om sjuklön (1991:1047) kom 1992 infördes en karensdag i sjuklönesystemet.

Förändringen från 1 januari 2019 medför att lagen hädanefter föreskriver ett karensavdrag. Oavsett vilken dag den anställde insjuknar, eller vilken tid under arbetsdagen, så ska karensavdraget uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning av sjuklön. Som sjuklön räknas även eventuellt sjuk-OB, sjuk-jour osv. Karensavdraget kan aldrig bli högre än den totala sjuklön som betalas ut för sjuktillfället.

Den närmare beräkningen av karensavdrag kan bestämmas i kollektivavtal för att kunna passa olika yrkesgrupper så väl som möjligt. Detta gör att ett införande i dessa fall kan ske först efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Återinsjuknande inom fem kalenderdagar medför som tidigare inget nytt karensavdrag liksom anställda som omfattas av särskilt högriskskydd kan
vara befriade från karens.

Sjukfall från 1/1 2019 och senare

Ifall ni inte har ett gällande kollektivavtal som säger
något annat, gäller sjuklönelagen och ni ska byta från
karensdag till karensavdrag.

För att koppla på funktionen gör du på följande sätt:

· 1. Gå till meny Företag, Företagsinställningar och välj sidomeny Grundinformation, Värden.

· 2. Markera ”Karensavdrag” och ange från vilket datum detta ska gälla. Sjukfall innan 2019 01-01 kommer aldrig att omfattas, men ifall ni har ett kollektivavtal kan ni eventuellt ha ett annat datum som gäller för just ert företag.

· 3. [OK] för att spara och stänga dialogrutan.

Undantag i personalregister

Ifall du har någon anställd som inte omfattas av karensavdrag, fast du kopplat på det i inställningarna, kan du göra undantag i personalregistret.

· 1. Gå till meny Register, Personal, sidomeny Grundvärden, Inställningar.

· 2. Markera ”Använd karensdag”.

· 3. [Spara] och [Stäng] dialogrutan.

Anpassa lönearter

Nu är det dags att se till att du har lönearter som gör
beräkning av ditt karensavdrag.
När du jobbar med karensavdrag kommer du att betala ut den 80 procentiga sjuklönen redan första sjukdagen och göra ett summaavdrag som maximalt kan
vara 20 procent av den sjuklön som betalas ut för en
snittvecka.

Glöm inte att stå i löneår 2019 ifall du skapat upp det när du gör dina förändringar, eftersom löneartstabellerna är årsbundna. Se också över att alla lönearter som har med sjukdom att göra registreras med datum.

Du kan göra på olika sätt för att skapa lönearter:

Importera lönearter

Det lättaste sättet är att importera lönearterna. Crona Lön tillhandahåller en löneartstabell som endast innehåller lönearterna för karensavdrag, som du kan importera till din egen löneartstabell. Lönearterna som kommer att importeras är:

430, 440 Karensavdraget för tim- och månadsavlönad 4301, 4401 Passiv löneart som för information visar maximalt avdrag som kan göras per sjuktillfälle.

Lönearterna 412, 422, 432 och 442, som tidigare hade benämning ”dag 2-14” finns också med, men med ändrad benämning till ”dag -14” då de kan användas både vid karensdag och karensavdrag. Dessa lönearter har också fått vidarekoppling till karensavdrag, som utförs av systemet ifall det behövs.

Lönearterna kopplas i kedjan sjuklön/sjukavdrag till karensavdrag till passiv löneart.

För månadsavlönad med sjuklön kopplas nuvarande löneart 44 till exempel på detta sätt:

Se gärna supportdokument LON0008 hur du importerar lönearter från en fil, om du är osäker.

Skapa lönearterna själv

Om du föredrar kan du givetvis skapa lönearterna själv genom att skapa en löneart för karensavdraget med valfri formel. Se noga över alla inställningar och vidarekopplingar på lönearterna och kontrollräkna!

Ange sjukdom med karensavdrag

Använder du kalendariet registrerar du sjukdomen precis som vanligt i kalendariet.

Registrerar du manuellt direkt på lönebeskedet, ser du till att inte registrera karensdag, utan sjuklön/sjukavdrag från första sjukdag.

Lönearten för karensavdraget måste ha datum på sig, för att Crona ska veta vilket sjuktillfälle det avser.

Beräkning av själva karensavdraget

Karensavdraget ska baseras på en ”snittveckas” sjuklön, utan att lagen exakt anger vad det innebär.

Vid regelbunden arbetstid och utan rörliga lönedelar motsvarar det 20 % av formeln du har på sjuklön.

Då kan formeln (MånLön*12)/(52 )*(80/100)*(20/100) för månadsavlönad respektive

(TimLön * ArbTid) * (80/100) * (20/100 ) för timavlönad användas.

Använda ”snittlön”

Du har även möjlighet att ange snittlön per timme och snittarbetstid per vecka i personalregistret, och göra beräkningen utifrån detta. Detta gör du ifall du har rörliga lönedelar, som OB, jour, beredskap eller andra lönearter som den anställde går miste om under sin sjukfrånvaro, eller ifall den anställde jobbar väldigt oregelbundet.

I förarbeten till lagen anses att ”en tidsperiod på en till tre månader” ska kunna ligga till grund för en snittberäkning. Under meny RegisterPersonal och sidomenyn LöneuppgifterBelopp har du fält du kan ange för respektive anställd. Formelvariabeln SntLön hämtar just snittlönen från personalregister och SntTid hämtar det du angivit som snittid per vecka.

Med formeln (SntLön*SntTid) * (80/100) * (20/100 ) på karensavdraget kommer du att få en annorlunda beräkning än vad du har på själva sjuklönen. Men karensavdraget får ändå aldrig överstiga summan av sjuklön.

Vissa beräkningsskillnader kan också förekomma med några ören, mellan sjuklön som är per timme och karensen, som är en summa pengar.

Passiv löneart för information

Om du vill kan du ha en passiv dold löneart som ger dig som löneadministratör hjälp med uträkning av det maximala karensavdraget, för att kunna kontrollera vad som kommer fram på lönebeskedet. Denna löneart ska då ha exakt samma formel som lönearten för karensavdraget.

Exempel
Nedan visas exempel på månadsavlönad med en sjukdag respektive två timmars sjukdom och återinsjuknande efter en arbetsdag. Sjukdomen är registrerad i kalendariet.

Lycka till med ditt karensavdrag!

Föregående
Föregående

Lönearter för karensavdrag Standardlöneartstabell 2019

Nästa
Nästa

Crona Portal Reseräkning