Ackumulator med gränsvärde

Supportdokument WEB0040 Programvara: Crona Lön

I löneprogrammet finns ackumulatorer för att hålla reda på komp-och flexsaldon per person. Vid behov kan man även skapa egna ackumulatorer. Det kan gälla allt från att hålla reda på aktuellt saldo för arbetstidsförkortning till att se hur mycket friskvårdsbidrag som är utbetalt per anställd. Behoven varierar mellan företag och därför kan man själv bygga upp de ackumulatorer man vill ha. Aktuellt saldo syns vid lönekörning och kan även skrivas ut på lönebeskedet om man önskar. Ackumulatorerna finns under menyrubriken Register.

För vissa ackumulatorer kan man vilja ha gränsvärden; d.v.s. antal eller summa får röra sig inom ett visst intervall. Som exempel kan man ha regler på företaget om hur mycket eller litet tid man får ha på flexkontot. Tid som över- eller understiger gränsvärdet behöver hanteras på något sätt. Ska den utbetalas? I så fall hur? Eller ska de hanteras på något annat sätt? Oavsett så kan vi i löneprogrammet sätta upp gränsvärden, antingen i antal eller summa och även välja vad som ska hända med antal eller summa som över- eller understiger de bestämda gränsvärdena. Ytterligare en fördel med att använda funktionen för gränsvärden är att över- eller underskott regleras direkt på lönebeskedet. Man behöver alltså inte vänta till nästkommande månads lönekörning för att reglera.

Vi visar här hur man kan göra för att få skapa gränsvärden för flexkontot utifrån era regler. I det här företaget får man spara max 20 timmar. Överskjutande tid betalas ut i pengar. Man får inte heller ha lägre antal än 10 minustimmar innan det blir fråga om löneavdrag motsvarande tjänstledighet. I ett annat supportdokument går vi in djupare på hur man sätter upp flexregler. Det hittar du här: https://crona.se/supportdokumentblogg-web/web0036. En sak behöver man kika på innan det går att använda gränsvärdena fullt ut. På varje dagschema där man hanterar flex kan man välja om man vill redovisa flextimmar som antal timmar per dag utan klockslag eller med klockslag för varje enskilt intjänande eller uttag. Vi måste välja det första alternativet.

Gå därefter till menyn Register och välj Ackumulatorer. Klicka på vågskålen som finns till höger på raden.

Klicka på knappen +LÄGG TILL och registrera de gränsvärden som är aktuella för den här ackumulatorn. Välj också lönearter för att reglera antal som understiger respektive överstiger valda gränsvärden. Beroende på hur man ska hantera antal utanför gränsvärdena så väljer man lämplig löneart. Här har vi valt att kopiera lönearter som reglerar tjänstledighetsavdrag resp. arbetstidsförkortning utbetald i pengar. Välj på de kopierade lönearterna hur de ska hantera saldot för ackumulatorn och titta igenom övriga inställningar på dem.

Eftersom den här lönearten reglerar minimiantalet genom ett löneavdrag med så många timmar som krävs för att komma tillbaka till minimiantalet så ökar den saldot på flexkontot med samma antal .

Med den här lönearten betalas de timmar ut som överskrider gränsvärdet. Alltså ska lönearten också minska saldot på ackumulatorn för flex.

Här är ett exempel på hur ett lönebesked kan se ut med de förutsättningar vi har redovisat i det här dokumentet. Den första bilden visar hur det ser ut innan det är klarmarkerat. Ingående värde på flexsaldot syns under ackumulatorpanelen:

Lägg märke till att redan på det här lönebeskedet justeras flexsaldot innan lönebeskedet är klarmarkerat. Saldot var tidigare 8,25 timmar, det ökar med 13,59 timmar den här perioden. Totalt blir det 21,84 timmar. Överskjutande 1,84 timmar betalas därför ut.

Här är lönebeskedet klarmarkerat och ackumulatorn är justerad med motsvarande timmar som är utbetalda på löneart 97240.

Lycka till!

Föregående
Föregående

Extra ledighetsregel

Nästa
Nästa

Rapportera ByggLÖSEN