Kom igång med Uppehållslön

Supportdokument nr WEB0039 Programvara: Crona Lön med tillägget Ferielön

Tillägget Ferielön i Crona Lön hanterar även avtal med uppehållstjänst. Dessa två förekommer ofta på samma arbetsplats men berör olika yrkesgrupper. Medan ferietjänst oftast hanterar yrkesgruppen lärare så har ofta skolans personal som arbetar inom områdena kök, lokalvård och vaktmästeri/fastighetsunderhåll uppehållstjänst. Den typen av anställning bygger på att man avstår en viss del av sin lön under arbetsåret för att bekosta extra ledighet under loven.

Vi börjar med att gå igenom några termer och begrepp som förekommer för uppehållstjänst:

Uppehållslönefaktor:
Denna faktor räknas ut genom att man redovisar antalet kalenderdagar under arbetsåret; från höstterminens första dag till vårterminens sista dag med undantag för ledighet över jul- och nyårshelger.

Uppehållslönetillägg:
Det här avtalet har en lägsta gräns för utbetalning av uppehållslön. Om den anställde har en månadslön som understiger gränsen så utgår uppehållslönetillägg under sommaruppehållet under max 25 dagar.

Jämförelsetal:
För en anställd som har arbetat hela året och saknar frånvaro eller enbart har haft semestergrundande sådan är jämförelsetalet 1. Finns det annan frånvaro under hela dagar utom frånvaro som går under 30-dagarsregeln under arbetsåret så sjunker jämförelsetalet i proportion till antalet frånvarodagar.

Beräknad sysselsättningsgrad:
Vid ej semestergrundande frånvaro under del av dagar under arbetsåret så beräknas sysselsättningsgraden för utbetalning av uppehållslön till en lägre sysselsättningsgrad.

Avtal
Den första inställningen som ska göras i programmet är under menyrubrik Register - Avtal. Klicka på “+” i övre högra hörnet och skapa ett nytt avtal. Under avsnittet Semester, Ferie- och Uppehållslön väljer man Uppehållslöneberäkning, registrerar aktuellt belopp för Gräns för uppehållslönetillägg och också antal Uppehållslönetillägg. Avvikande antal kan registreras i personregistret. Koppla anställda till avtalet genom att klicka på knappen [KOPPLA FLER] och markera de personer som ska tillhöra avtalet. Då kan avtalet se ut så här:

Personregistret
Till skillnad från Ferielön så ställer man in arbetsåret enskilt för varje anställd i personregistret. Det är ju mycket troligt att vaktmästare, köks- och lokalvårdspersonal har olika arbetsår. Gå till menyrubriken Register och välj Personal. Ta fram en anställd som har uppehållstjänst. Rubriken Semester har nu ersatts med Uppehållslön för de personerna. Klicka på den fliken och ställ in terminsstart och -slut för varje person. Då räknar programmet fram en uppehållslönefaktor. För personer som är 40 år och äldre adderas faktorn med 0,03. Det löser programmet så det är inget man behöver göra manuellt. Lägg in datum för det aktuella arbetsåret och för nästa hösttermins start innan beredningen görs. Det behövs för att kunna beräkna hur många dagar som den intjänade uppehållslönen ska fördelas på under sommaren och följaktligen vad beloppet på uppehållslön per dag blir.

Så här kan det se ut för en anställd som är över 40 år. Uppehållslönefaktorn är 0,95 i stället för 0,92

Lönearter
Under juni, juli och augusti är det dags att betala ut uppehållslön och för det behöver vi några extra lönearter utöver dem som finns i standardtabellen. Det finns ett litet tillägg till standardtabellen med lönearter som är anpassade till Ferie- och Uppehållslön. Man kan importera dem direkt i programmet. Gå till menyrubrik Register - Löneartstabeller och klicka på symbolen uppe till höger. Jobbar ni också med Ferielön och har importerat lönearterna en gång så hoppa över det här steget.

Klicka på symbolen som är markerad och välj Import med standardinställningar, klicka på [NÄSTA], välj Import till befintlig löneartstabell och följ guiden.

Löneregistrering
Alla avvikelser, såsom frånvaro av olika slag under hela arbetsåret behöver registreras i kalendariet för att inkluderas i uppehållslöneberedningen. Det behövs inga scheman på de anställda utan man kan registrera frånvaro i omfattning; t.ex. 25, 50, 75 eller 100 %.

Nu är förarbetet gjort och programmet har fått all information för att kunna göra beredning av uppehållslön. Gå till menyrubrik Funktioner och välj Uppehållslön. Klicka på “+” i övre högra hörnet och välj vilket verksamhetsår du vill bereda. Precis som med semesterberedning så bereder man bakåt i tiden. När lönebeskeden för maj månad 2024 är klarmarkerade bereder man uppehållslönen för verksamhetsår 2023/2024.

Om man vill granska beredningen för någon anställd så klickar man på namnet i listan. Beredningen går också att skriva ut om man önskar. Till slut klarmarkerar man beredningen och då kommer nya dagar och belopp in i personregistret på respektive anställd.

Så här kan det se ut i personregistret när beredningen är klarmarkerad.

Löneregistrering
På juni månads lönebesked betalar man månadslön för de dagarna de anställda har arbetat; i exemplet ovan 2024-06-01—07. Därefter använder man lönearten för att betala ut uppehållslön resterande dagar av månaden. I juni betalar man också ut eventuellt Uppehållslönetillägg. För den anställde i exemplet ser lönebeskedet ut så här:

Som hjälp vid registreringen ser man kvarvarande belopp av uppehållslönetillägg att betala ut.

När lönebeskedet för juni månad är klarmarkerat ser det ut så här i personregistret:

Föregående
Föregående

Kom igång med ferielön

Nästa
Nästa

Fora månadsrapportering