Rapportera Bygglösen

Supportdokument nr: LON0073 Programvara: Lön, Modell: Plus

Lösenrapportering

I Crona Lön Plus finns funktioner för att via fil till bygglosen.se rapportera statistik både avseende tidlön och prestationslön enligt samtliga avtal. Vi behöver göra några inställningar i ett antal register i löneprogrammet.

Företagsinställningar

Börja med att aktivera funktionen under menyn Företag, Företagsinställningar, sidomenyn Grundinformation, Statistik. Ange ert femsiffriga avtalsområdesnummer fördelat i fälten Förbundsnummer (två siffror) och Avtalskod (tre siffror) för Svenskt Näringsliv. Vid flera avtal inom samma företag anger man avvikande avtal i personregistret på respektive person.

Fortsätt därefter i företagsinställningarna under sidomenyn Grundinformation - Bygglösen. Här markerar man att underlag lämnas och skapar register över alla projekt där prestationslön förekommer. Vi rekommenderar att man skapar register för samtliga sina lösenprojekt även om man enbart rapporterar tidlön. Detta för att direkt på projektet få med sig läns- och kommunkod per arbetad timma till ByggLÖSEN-redovisningen. Klicka även på knappen [Redigera…] för att lägga in aktuell Grundlön med startdatum för varje förändring.

För att kunna rapportera prestationslön enligt någon av avtalen skapar vi ett register med de olika arbetsplatserna och deras tilldelade Arbetsplatsnummer. Vi rekommenderar att använda detta register även för projekt där man enbart rapporterar tidlön eftersom man då direkt kostnadsför alla timmar på rätt projekt/resultatenhet och dessutom får korrekt redovisning på arbetad tid i respektive kommun för varje anställd.

Vi använder en nivå av Resultatenheter och namnger den med valfritt namn, här får den heta lösenprojekt. Du kan välja vilken som helst av nivåerna som passar företaget. Dessa hittar du under menyn Företag, Företagsinställningar, sidomenyn Bokföring, Resultatenheter. Markera önskad resultatenhetsnivå och namnge den. Markera också Använda register, Visa på registreringsrad och Registrera i kalendariet.

Klicka på knappen [Register] och lägg upp dina arbetsplatser med nummer, benämning, arbetsplatsnummer kommunkod samt utbetalningsnivå per datum.

Om man har anställda som arbetar med projekt som drivs av andra företag registrerar man det på samma sätt samt att man även anger det företagets namn och organisationsnummer.

Man kan även lägga upp ett projekt för diffar där de lönesummor hamnar som man inte har kunnat fördela för månadsavlönade. Koppla detta projekt på löneart 1202 under sidomenyn Styrningar, Kontering. Läs mer om att fördela månadslön i timmar i supportdokument LON0085

Periodregister

Eftersom statistiken bygger på verkligt arbetade timmar och pengar för angivet datumintervall, är det viktigt att se över periodregistret under menyn Register, Perioder, så att datum för intjänande och rapportering är korrekta. Använd vid behov både M- och K-perioder med olika intjänandedatum ifall du både har anställda som har lön för innevarande månad och anställda som får lön i efterskott.

Löneartsregister

Kontrollera de lönearter du använder mot anvisningarna från Byggnads angående Bygglösen. Pengar och timmar för timlön och månadslön ska givetvis ingå, OB- och övertidstillägg ska redovisas i egna rutor vid tidlön. Sjuklön, helglön och semesterlön t.ex. ska inte ingå alls.

Vid ändring av fördelningstal, grundlön eller yrkeskategori under löneperioden är det viktigt att särredovisa detta genom att registrera datumintervall på berörda lönearter och vid behov använda flera lönerader med samma löneart men olika datum.

På menyn Register, Lönearter och sidomenyn Styrningar, Statistik hittar du inställningarna. Är du osäker på om du har rätt inställningar här så kan du använda knappen Standardinställning för att återställa en eller samtliga standardlönearter till originalinställning. Lönearter för prestationslön, utbetalt överskott, de nya tilläggen fr.o.m. ByggLÖSEN 2.2 med mera finns att ladda ned från vår hemsida att komplettera standardlöneartstabellen med. Observera att det finns två lönearter för varje nytt tillägg; en om tilläggen avser tidlöneprojekt och en om det avser projekt med prestationslön. Gå till https://crona.se Klicka på valet Kunskap och därefter Kundtorget. Scrolla ner till avsnittet Hämta importfiler. Välj Tillägg till Standardtabell bygglösen.cie

Personalregister

Anställda som har arbetat inom avtalsområdet ska ingå i statistiken, oavsett om de är fackanslutna eller inte. Inställningarna för LÖSEN hittar du under menyn Register, Personal, sidomenyn Grundvärden, Bygglösen.

Markera valet ”Underlag lämnas” samt kommunkod där den anställde vanligtvis arbetar. Denna kommer att användas vid redovisning av Bygglösen om inte något lösenprojekt har angetts vid löneregistrering. I så fall används den kommunkod som finns på projektet. Lägg också in ett eller flera fördelningstal med startdatum.

Klicka på knappen [Redigera] och ange fördelningstal och eventuellt yrkeskod per datum för den anställde. Eventuellt avvikande avtalsområde anges i personregistret under sidomenyn Grundvärden, Statistik och under avsnittet Svenskt Näringsliv.

Redovisa LÖSEN

Har du månadslöner för innevarande månad och anger avvikelserna på löneperioden efter, måste du vänta tills båda löneperioderna är uppdaterade. På menyn Funktioner, Bygglösen hittar du momenten bereda, granska och skriv ut samt skapa fil.

Bereda

Ange datum för den period du vill redovisa, oavsett om du betalar ut lön för innevarande månad eller i efterhand. Guiden visar de perioder som har ett intjänande som ligger helt inom de datum du anger. Du utför beredningen med knappen [Slutför].

Granska och Skriv ut

Du kan nu granska vilka summor och anställda som kommer med i statistiken. Här redovisas resultatet per avtalsområde, lönetyp, kommun och person. Om något är fel? Gå tillbaka och ändra inställning på lönearten eller på den anställde, eventuellt justera på lönebeskedet vid behov och gör därefter om beredningen!

Slutligen skriver du ut din statistik och skapar filen som ska skickas till Byggnads. Filnamnet får endast innehålla tecknen A-Z, a-z samt 0-9, undvik alltså bokstäverna å, ä, ö. Välj var du vill spara din fil och ladda upp filen på anvisad hemsida.

Lycka till!

Nästa
Nästa

Fora månadsrapportering