Resultatenheter

Supportdokument nr: LON0065 Programvara: Lön, Modell: 60+

En del företag vill fördela sina lönekostnader på olika resultatenheter. I löneprogrammet är benämningen Resultatenhet ett samlingsnamn för vad man ofta kallar objekt, avdelning, kostnadsställe, kostnadsbärare, projekt, etc. I Crona Lön 60/80 finns tre nivåer av resultatenheter och obegränsat antal på varje nivå. I Crona Lön 40/50 finns en nivå.

Resultatenheter

Här kallar vi Resultatenhet 1 för Kostnadsställe, 2:an 2 för Projekt och 3:an för Objekt.

Hur vill man använda sina resultatenheter? Ska varje anställd tillhöra en resultatenhet så att alla lönekostnader för den anställde hamnar på just den? Då kan man ange en resultatenhet för varje anställd i personregistret. En tillfällig ändring av resultatenhet vid registrering av lönen kan alltid göras.

Skiftar den anställde mellan olika resultatenheter kan det vara enklare att vid löneregistreringen fördela på olika resultatenheter.

Fördelningsnyckel

I de större versionerna av löneprogrammet kan man även skapa Fördelningsnycklar. Dessa används då man har en anställd vars lönekostnader alltid ska fördelas på ett visst standardiserat sätt, t.ex. 10 % på Kostnadsställe 1, 30 % på Kostnadsställe 2 och 60 % på Kostnadsställe 3. Hur du skapar fördelningsnycklar kan du läsa mer om i vårt supportdokument LON0021.

Du kopplar på resultatenheter under menyrubriken Företag och Företagsinställningar. På sidomenyn väljer du på Bokföring och Resultatenheter.

· 1. Kryssa för Använd resultatenhet 1. Ange resultatenhetens benämning. Den kan som sagt heta vad som helst; kostnadsställe, kostnadsbärare, objekt, projekt, avdelning, etc. Har du koppling till ditt ekonomiprogram så är det lämpligt att du använder samma benämning i löneprogrammet.

· 2. Möjlighet finns att koppla ett register till vald resultatenhet. Görs detta kan du välja mellan de angivna alternativen som finns inlagda i registret vid en kontering. Markeras inte Använda register är du helt fri att skriva in beteckning på resultatenheten. Då måste du vara mycket noga med att alltid ange exakt korrekt Nummer på resultatenheten vid konteringen och alltid använda versaler/gemener på exakt likadant sätt varje gång för att en koppling till bokföringen ska fungera.

· 3. Använder du register så tänds en länk till detta i fältet Standardkontering. Klicka på denna och du kommer in i registret för dina resultatenheter. Du kan även se dem via menyrubriken Register.

· 4. Standardkontering innebär att har du inte angivit någon resultatenhet på lönearts- eller personnivå så kommer denna resultatenhet att föreslås.

· 5. Visa på registreringsrad innebär att resultatenheten finns åtkomlig direkt på registreringsraden vid löneregistreringen.

· 6. Registrera i kalendariet innebär att du i kalendariets Avanceratdialog, i tidrapportpanelen eller på Portalen kan registrera resultatenhet på händelsen. Avanceratdialogen du når genom att dubbelklicka på vald dag i kalendariet.

Kontering av resultatenheter

Anges en resultatenhet manuellt vid löneregistrering är det den som gäller. När programmet föreslår en resultatenhet (eller konto) så väljs den på följande sätt:

· I första hand undersöks den angivna lönearten ifall den har någon inställning avseende resultatenhet.

· I andra hand tittar löneprogrammet på personens inställningar om där finns någon inställning avseende resultatenhet.

· I tredje kontrolleras ifall funktionen Avdelning används och om det i så fall finns inställningar på resultatenhet.

· Slutligen tittar systemet bland företagsinställningarna efter dessa uppgifter.

Fördelning av socialavgifter

Man kan även välja att fördela arbetsgivaravgiften, försäkringar och semesterskulden på olika resultatenheter.

Du hittar inställningarna i Företagsinställningar och i sidomenyn Bokföring och Kontering. Markera vilka uppgifter som ska kunna fördelas.

Kopplingar

De konteringar som görs i löneprogrammet kan enkelt överföras till de flesta ekonomisystem på den svenska marknaden. I vissa fall överförs filer med en export/import funktion, i andra sker en direktkoppling till din redovisning.

Givetvis måste du använda en gemensam kontoplan och samma beteckningar på dina resultatenheter för att en koppling ska fungera. Du kan också ange om du vill att resultatenheterna skall följa med över till ekonomiprogrammet.

Gå in under menyrubrik Företag och Företagsinställningar och vidare till sidomenyn Bokföring och Kopplingar. Klicka på knappen [Avancerat]. Ange vilken resultatenhet i ditt ekonomisystem som motsvarar de i löneprogrammet.

Personalregistret

Tillhör en anställd alltid samma resultatenhet kan man i personalregistret ange den resultatenheten som den anställde normalt ska tillhöra. Du hittar inställningen under menyrubrik Register och Personal samt i sidomenyn under Löneuppgifter och Kontering.

Lönearterna

Det finns möjlighet att även ange en resultatenhet direkt på de lönearter det är lämpligt. Tänk på att anger du en resultatenhet på en löneart så kommer det att bokföras på denna resultatenhet oavsett vilken person som man gör lön för. Se ovan i detta supportdokument i vilken turordning löneprogrammet hämtar sina resultatenheter.

För att ange en resultatenhet på en löneart går du in under menyrubrik Register, Lönearter och under sidomenyn Styrningar, Kontering sätter du en bock i rutan för din resultatenhet.

Ibland vill man inte att en viss löneart ska konteras på resultatenheter. Då kan man sätta en bock i rutan Spärr. 

Föregående
Föregående

Formelkoder

Nästa
Nästa

Import av personal från Visma Lön 300/600