Åldersbaserad semesterrätt, semesterersättning vid extratid

Supportdokument: WEB0032 Program: Crona Lön

I vissa kollektivavtal eller lokala avtal ändras rätten till antal semesterdagar och ibland också procentsatsen för semesterlön beroende på den anställdes ålder. Om det enbart handlar om att man får flera semesterdagar har man hittills ändrat det i personalregistret på respektive person. Nu finns ett nytt avsnitt på alla semesteravtal där man kan ställa in dels antalet semesterdagar, dels procentsats för dagarna som de anställda tilldelas vid olika åldrar Det finns också en spalt som heter Sem.ers extratid. Där anger man den procentsats som kan användas om avtalet tillåter att man betalar ut semesterersättning direkt på lönen vid arbetad extratid. Formelvariabeln man använder på lönearten för att betala ut sådan ersättning heter SemExt.

Gå in under sidomenyn Register - Semesteravtal och välj det avtal som är aktuellt för ert företag. Expandera avsnittet som heter Åldersgrupper som ser ut som på bilden nedan. Det här avsnittet finns på samtliga avtal.

Genom att klicka på sparasymbolen till höger på raden får du fram en ny rad och kan komplettera med åldersgrupper och löneformer enligt gällande avtal. När du är klar kan det se ut så här.:

Observera att man på semesteravtalen har möjlighet att ställa in att semesterskulden ska bokföras med en viss procentsats per dags semesterrätt. Det är viktigt att man oavsett inställning är konsekvent när man anger procentsats per åldersgrupp. I exemplet ovan ser inställningen ut så här under avsnittet Semesterlön

Om man i stället under avsnittet Semesterlön väljer att registrera procentsats per dag semesterrätt så gör man på samma sätt för de åldersbaserade procentsatserna. Se de två bilderna nedan.

Gör så här på alla avtal som ni använder på företaget. Därefter rekommenderar vi att man ser igenom sitt personalregister och tar bort eventuellt avvikande antal semesterdagar på de anställda som följer avtalen. Annars kommer löneprogrammet att använda inställningarna från personalregistret i stället. Enbart om det är någon enstaka anställd som ska tilldelas något annat antal semesterdagar än vad avtalet säger så lägger man in det som vanligt i personalregistret. Både antalet berättigade semesterdagar och värdet på dem hämtas därefter när man skapar nästa semesterberedning och för beräkning av intjänade dagar på semesterskulden.

För de semesteravtal som har sammanfallande intjänande- och semesterår tilldelas de anställda dagar enligt vad man har angett på avsnittet Åldersgrupper på semesteravtalet samma år som man uppnår fr.o.m. åldern. För anställda med semesterår enligt semesterlagen; d.v.s. ett intjänandeår först och därefter ett semesterår börjar man tjäna in det nya antalet dagar till den nya procentsatsen vid det intjänandeår som påbörjas året innan man uppnår fr.o.m. ålder. Exempelvis: Om man får 30 dagar det år man fyller 40 år och har semesterår enligt semesterlagen börjar man tjäna in dessa 30 dagar 1 april året man är 39 år för att sedan ha tillgång till dem det semesterår när man fyller 40 år. Detta för att semesterskuld och semesterberedning ska stämma överens.

Inställning på löneart

För att fånga upp procentsatsen som gäller för semesterersättning vid extratimmar finns en speciell formelvariabel som heter SemExt. Den är användbar både för de personer som normalt har ett semesteravtal med procentberäkning och för de som har tillägg på månadslönen, men vid extratimmar får timlön och semesterersättning med en viss procent på beloppet. Den hämtar upp den procentsats som gäller för respektive person beroende på avtal och ålder. Man kan alltså använda samma löneart och formel även om olika personer ska ha olika procentsatser. Kravet är att personen är kopplad till rätt procentsats och har personnummer, samordningsnummer eller födelsetid angiven i personalregistret. I exemplet nedan har vi använt två lönearter; en för timlönen och en för semesterersättningen som utbetalas direkt. För timlönen har vi i standardlöneartstabellen kopierat löneart 11 och skapat löneart 110. För att registrera semesterersättningen har vi kopierat löneart 224 och skapat löneart 2241. De ser ut så här:



Föregående
Föregående

Aktuella värden 2024

Nästa
Nästa

Jour- och beredskapsregler