Varulagrets omsättningshastighet

Vad är ett varulagers omsättningshastighet?

Ett vanligt nyckeltal i ekonomiska rapporter är omsättningshastighet på varulager. Det talar om hur många gånger ett företags varulager hinner omsättas under ett räkenskapsår.

I denna guide får du veta hur du räknar på det, varför det är viktigt – och hur vi kan hjälpa dig.

En orange gaffeltruck står på ett betonggolv framför lagerhyllor där lådor med varor står på pallar.

Så här räknar du

Varulagrets omsättningshastighet tas fram genom att först räkna ut kostnaden för alla sålda varor under året dividerat med det genomsnittliga lagervärdet under samma period.

Omsättningshastighet = kostnaden för sålda varor / genomsnittligt lagervärde

För att räkna ut det genomsnittliga lagervärdet under ett år brukar man summera lagrets värde i början av året och värdet i slutet av året och dividera med två. Företag med stor variation under ett år kan behöva använda sig av fler mätpunkter för att få ett mer rättvist genomsnitt.

Räkneexempel:

·        Ett bolags kostnad för sålda varor under ett år är 1 500 000 kronor. 

·        I början av året är varulagrets värde 240 000 kronor. I slutet av året är lagrets värde 200 000 kronor.

·        Det genomsnittliga värdet lagervärdet blir då (240 000 + 200 000) / 2 = 220 000 kronor.

·        Omsättningshastigheten räknas ut genom 1 500 000 / 220 000 = 6,8.

·        Bolaget omsätter alltså sitt varulager 6,8 gånger på ett år.

Därför är det viktigt

En för låg eller för hög omsättningshastighet på varulagret kan skapa problem på sikt eller indikera för andra att bolaget har svårigheter. Bland annat kan banken använda detta nyckeltal som en av sakerna de tittar på när de utvärderar om ett bolag ska beviljas lån eller kredit.

·        För låg omsättningshastighet kan skapa likviditetsproblem eftersom stora delar av kapitalet binds upp i lagret. Är försäljningen säsongsbaserad riskerar bolaget att behöva rea ut varor som inte blivit sålda i tid.  

·        För hög omsättningshastighet kan innebära problem vid leverans eftersom lagret riskerar att tömmas vid stor efterfrågan från kunder. Bolaget blir också extra känsligt för omvärldsfaktorer som påverkar hur snabbt lagret kan fyllas.

Vad som anses vara för lågt eller för högt jämförs bland annat med bolagets historiska värden men även mot liknande företag i samma bransch. Det finns inget generellt tal som gäller för alla bolag, varje bransch är unik.

Vi hjälper dig

Med vårt kassasystem Crona POS får du full lagerhantering – helt webbaserat. Du kan när som helst plocka fram lagervärde och lagerlistor som underlättar när uträkningen av varulagrets omsättningshastighet ska göras. I de kassarapporter som framställs kan du enkelt plocka fram varukostnader med ett knapptryck.

Oavsett om du driver en butik, padelhall eller kommissionsbutik hjälper Crona POS dig att hålla koll.

Intresserad? Boka en demo redan nu.

Föregående
Föregående

Börja sälja second hand, så går du till väga – allt du behöver veta.

Nästa
Nästa

Har ditt företag råd med dålig arbetsmiljö?