Arbetsmarknadskostnadens nivå och struktur

Supportdokument nr: LON0162 Programvara: Lön, Modell: 50+

Förberedelse

Detta är en statistik som lämnas vart fjärde år och med syfte att kartlägga företagens kostnader för sin personal. Den mesta informationen till de sex avsnitten i undersökningen går att hämta i löneprogrammets Lönestatistik eller Listgenerator med vissa kompletteringar och vi ska här ge förslag på arbetsgång för att ta fram underlag till redovisningen. Statistiken avser tid och kostnader för år 2020 och för att hämta rätt underlag från löneprogrammet väljer du att arbeta i år 2020. Den stora skillnaden i år mot 2016 är redovisning av tid och lön för korttidspermitterad personal.

Löneartsregister

Mycket av informationen hämtas från lönearterna, så titta gärna igenom ditt löneartsregister så att det har rätt inställning, speciellt under sidomenyn Styrningar - Statistik. Där finns knappen [Standardinställning]. Klicka på denna för att återställa alla lönearter till ursprungsinställning. Har du skapat egna lönearter får du kontrollera dem manuellt. Då är vi klara att börja hämta underlag.

Avdelning A

A.1 Genomsnittligt antal anställda

Denna uppgift hämtas enklast från Beslutspanelen. Klicka på symbolen i löneprogrammets vänstermarginal och välj grafen ”Medeltalet anställda, rullande 12 mån” och klicka därefter på symbolen för att spara som csv-fil.

Spara filen på lämplig plats i din dator, öppna i Excel och räkna därifrån ut medeltalet anställda för företaget.

A.2 - A.4 Genomsnittligt antal heltids– resp. deltidsanställda samt deltidsanställda omräknade till heltidspersoner.

Här används med fördel löneprogrammets Listgenerator. För mer detaljerad handledning om hur du använder den, se supportdokument LON0017. För att skapa en ny rapport går du till menyrubrik Utskrifter Listgenerator Redigera. Klicka på [Skapa ny], välj listtyp ”Löneperioder” och ge den ett lämpligt namn. Klicka på [OK]. Välj sorteringsordning ”PeriodnummerAnställningsnummer” och markera även ”Delsumma” och ”Totalsumma.” Gå därefter till fliken Kolumner. Expandera valet Period i övre fältet och välj rubrikerna enligt bilden nedan. Klicka på [OK]

Gå tillbaka till menyrubriken Utskrifter, välj Listgenerator Skriv ut. Här väljer du ”Skapa fil”, ”Skapa rubrikrad i fil” och markera din skapade lista. Under fliken Urval markerar du både ”Skriv ut anställda som slutat” och ”Skriv ut anställda som har tjänstledigt”. Klicka på [OK] och spara på lämpligt ställe på din dator. Öppna filen i Excel och granska innehållet. Radera eventuella lönearter eller anställda som inte ska vara med. Kopiera därefter hela arbetsboken och klistra in i ny flik. Detta för att kunna bearbeta och skräddarsy underlaget till respektive uppgift.

A.2 Därav heltidsanställda

Sortera kolumnerna först efter sysselsättningsgrad och radera alla som inte har 100 %. Sortera därefter efter utbetalningsdag. Summera antalet per månad och beräkna snittvärdet.

A.3 Därav deltidsanställda

Gör motsvarande som i uppgift A.2, men summera övriga anställda; d.v.s. alla deltidsanställda. 

A.4 Antalet deltidsanställda omräknat till heltidspersoner

Använd samma excelmall och räkna om sysselsättningsgraden från personerna i uppgift A.3 till heltidsanställda enligt SCB:s instruktioner.

B. Timmar

B.1 Antal faktiskt arbetade timmar för hel– respektive deltidsanställda

De här uppgifterna hämtas du från löneprogrammets Lönestatistik som du hittar under menyrubriken Utskrifter Lönestatistik. Välj utskrift och sorteringsordning enligt bilden nedan och gå till fliken Löneartsklasser . Markera löneartsklasser för efterfrågad närvaro och frånvaro och klicka på [OK].

När du öppnar filen i Excel behöver du komplettera med en ny kolumn med sysselsättningsgrad på varje rad för de anställda. Granska underlaget och ta bort eventuella rader och spalter som inte ska vara med. Sortera arbetsboken efter Period och radera alla summarader som inte har periodnamn. Gör ny sortering efter sysselsättningsgrad och summera antal arbetade timmar för heltids– respektive deltidsanställda. 

B.2 Antal avlönade timmar för hel– respektive deltidsanställda

Använd lönestatistiken på samma sätt som i uppgifter B.1 men komplettera med efterfrågade löneartsklasser; ex.vis semester. Arbetsgången är därefter densamma som i förra uppgiften. Observera att eventuell frånvaro p.g.a. korttidsarbete ska proportioneras efter vilket löneavdrag som gjorts för respektive timmar. Se instruktionen från SCB.

C. Lönekostnader

C.1 Total lönekostnad

Använd bruttolönelistan som du hittar under menyrubrik Utskrifter - Bruttolönelista för att ta fram det här underlaget. Alternativt löser du först uppgifterna C.2 - C.6 och summerar resultaten därifrån.

C.2 - C.6

Använd lönestatistiken, välj underlag och bearbeta enligt tidigare instruktioner för respektive uppgift.

D. Förmåner m.m.

Även här är utskriften Lönestatistik ett lämpligt underlag. Bearbeta enligt tidigare uppgifter.

E. Sociala avgifter

E.1 Arbetsgivaravgifter enligt lag

Denna uppgift hämtar du från Arbetsgivardeklarationen. Välj ”Skriv ut årssammandrag”.

E.2a - c

Detta underlag hittar du lämpligast i bokföringen.

E.3 Särskild löneskatt etc

Underlag för den del som avser förvärvsinkomster hittar du i Arbetsgivardeklarationen. Övriga uppgifter får du hämta från bokföringen.

F. Andra arbetskraftskostnader

Dessa uppgifter hämtar du från annan källa än löneprogrammet. Ex.vis bokföring eller leverantörsreskontra.

G. Bidrag till arbetskraftskostnader

Detta är inte heller någon uppgift som hämtas från löneprogrammet utan vi får hänvisa till andra källor.

Lycka till med ditt arbete! 

Föregående
Föregående

Hantering av FTP-server, Windows

Nästa
Nästa

Dataskyddsförordningen och olika roller