Timbaserad semesterberäkning

Supportdokument WEB0035 Program: Lön

Vanligtvis beräknas semester; både ersättning och tid i hela dagar, men det kan finnas utrymme i kollektivavtal och lokala avtal för avvikelser. Jag vill redan här förtydliga att möjligheten att göra beräkning av antalet semestertimmar och ersättning per timme innebär inte per automatik att det är tillåtet att ta ut semesterledighet del av dag. Det är alltid kollektivavtalet eller det lokala avtalet som styr både beräkningen och hur semesterledighet kan tas ut. Fördelen att beräkna och tilldela semester i timmar i stället för dagar kan vara för anställda med schema där arbetsdagarnas längd varierar. Det blir en mer rättvisande beräkning om olika långa arbetspass genererar såväl semesterlön/semestertillägg som löneavdrag per timme i stället för ett snittberäknat tillägg och avdrag per dag. Tar man t.ex. ut semester en arbetsdag med ett långt schemalagt arbetspass så ska både semesterlön/tillägg och löneavdrag för den dagen skilja sig från semesteruttag på en arbetsdag med kortare arbetspass.

I löneprogrammet finns val på alla semesteravtal, förutom de som enbart räknar semesterlön utan dagar, att välja en av tre beräkningsmetoder. Registret med semesteravtal hittar du under sidomenyn Register - Semesteravtal. De val som finns är Nettodagar, Semesterfaktor och Timsemester.

Här väljer du beräkningsinställning Timsemester och Sparar semesteravalet.

Om man använder valet Timsemester behöver man alltså inte dessutom välja semesterfaktor eller nettodagar. Den anställde blir tilldelad ett antal timmar beroende på semesterrätt, sysselsättningsgrad under intjänandeåret och anställningstid. Den enkla beräkningen ser ut så här:

Vi har en person med semesterrätt på 25 dagar som har varit anställd hela semesteråret utan frånvaro och har en sysselsättningsgrad på 100 %. Arbetstiden för en heltid är 8 timmar per dag. Vid semesterberedning i löneprogrammet kommer den anställde att tilldelas 200 timmar. Uträkningen är 25 dagar * 8 timmar/dag = 200 timmar. Men så ser ju sällan verkligheten ut. Därför låter vi programmet göra beräkningarna åt oss.

Förutom att tilldela de anställda ett antal semestertimmar så behöver vi också beräkna vad varje semestertimme ska vara värd och betala ut rätt semesterlön/tillägg per uttagen semestertimme. Vanliga lönearter vid utbetalning av semester är i standardtabellen 22, 221, 223 och 225. I LSS-tabellen används ofta lönearterna 2310 och 2201 för timavlönade. Vi visar här vilka formler och andra ändringar som behövs på några av de här lönearterna. Har ni gjort egna lönearter, så se över dem också och kontrollera om något behöver ändras även där. Lite längre ner på sidan kommer en förteckning över några använda formelkoder och förklaring av innebörden. Kopiera gärna dem och klistra in i era egna löneartstabeller. Det är viktigt att alltid stämma av med sitt eget avtal innan man ändrar några formler. Här presenteras enbart förslag på formler som kan användas. Kom ihåg att ändra både Beloppsformel och Enhet om inte beloppsformeln är SemLön eller SpaLön eftersom beloppet då oftast redan är uträknat i beredningen. Spara lönearterna efter ändring och markera även Lås för att ej skrivas över vid import på varje ändrad löneart.

OBS! Lönearterna 2310 och 2201 är hämtade från löneartstabellen LSS Standard (Automatiska val) och används till avtalet Timavlönade med semester innevarande år.

Det kanske inte är solklart för alla vad våra olika formelvariabler betyder. I löneartsregistret kan man få fram en förteckning med en kortfattad förklaring på varje formelvariabel. Gå in på valfri löneart, klicka på symbolen med de fyra räknesätten som finns på raderna för Antalsformel, Beloppsformel och Summaformel. Skriv i sökrutan för att få förklaring.

Här finns några formelkoder som går att kopiera. Vi har även gett en kortfattad förklaring som vi hoppas ska komma till användning.

(MånHel * SemSys * (5,4 / 100)) / (AvtDag * SysGra)

Heltidslön * Genomsnittlig sysselsättningsgrad under intjänandeåret * 5,4 % / (Arbetstid per dag för heltid enligt avtal * Personens aktuella sysselsättningsgrad).

(MånLön * 4,6 / 100) / (AvtDag * SysGra)

Aktuell månadslön med hänsyn tagen till aktuell sysselsättningsgrad * 4,6 % /(Arbetstid per dag för heltid enligt avtal * Personens aktuella sysselsättningsgrad. )

TimLön * ArbTid * 48 * SemExt * 0,9 / (SemDgr * AvtDag * SysGra)

Aktuell timlön * Aktuell arbetstid per vecka enligt personalregister * 48 * Procentsats för semesterlön enligt semesteravtal och ålder * 90 % / (Antal semesterdagar enligt semesterrätt * Arbetstid per dag för heltid enligt avtal * Personens aktuella sysselsättningsgrad)

Föregående
Föregående

Schema med flexhantering

Nästa
Nästa

Aktuella värden 2024