Hjälp, det blev inget lönebesked!

Supportdokument nr: WEB0016 Programvara: Crona Lön på webben Modell: Bas och plus

Har du använt Crona Lön Desktop innan, är du kanske van vid att jobba i ett tomt lönebesked per anställd och period. I Crona Lön på webben tänker vi lite annorlunda.

Crona Lön på webben

Löneadministratörens roll har ändrats en hel del sedan dagarna då man satt och ”stansade” (knappade) in alla lönearter från stämpelkort eller tidrapporter.

En modern och effektiv löneadministratör arbetar mycket mer med kontroller, analyser och rådgivning. Själva inmatningen av löneunderlag överlåter man till de anställda själva, eventuellt med kontroll av arbetsledaren.

Crona Lön på webben är byggt för att passa det moderna arbetssättet, där löneunderlaget är på plats innan du skapar lönebeskeden. Men givetvis är det i Crona Lön fortfarande lätt att rätta om något skulle bli fel eller saknas, även efter att lönebeskeden har skapats.

Vad krävs för att det ska bli ett lönebesked?

När du på meny Lönekörning - Lönebesked väljer + för att skapa lönebeskeden för en löneperiod gör du själva lönekörningen. Som standard blir det då ett lönebesked för alla anställda i den perioden som ”ska ha lön”. Det vill säga, att det finns något av följande:

· underlag i Kalendariet i form av registrerade tider

· ersättningar (pengar) registrerade

· personen är anställd under periodens intjänande (=inget slutat-datum i personalregistret), har ett schema, markerat schematid automatiskt och inte markerad inaktiv.

· Är anställd enligt ovan och omfattas av ett löneuppdrag.

Det vill säga att det räcker att du lägger ett slutatdatum, för att sluta ge betalt för schemalagd tid eller från ett generellt löneuppdrag. Men skulle det registreras en ersättning eller registreras en glömd övertidstimme efter att personen slutat, så betalas den automatiskt ut.

Tomma lönebesked

Du kan skapa ett eller flera tomma lönebesked och gå in på dem och manuellt registrera händelser, men vi rekommenderar att du endast gör det undantagsvis. Många rapporter bygger på att registreringen finns i Kalendariet och Kalendariet är expert på att periodisera händelser.
Har du t.ex. en ”timmis” som har jobbat lite strötimmar kan du registrera det på sidomenyn Tidrapport som Närvarotid och då kommer det med i lönekörningen för perioden.

Lycka till med lönekörningen!

Föregående
Föregående

Kom igång med Crona API

Nästa
Nästa

Schema och registrera tider med Crona Tid/Tid & Resa